Veliki zmagovalec 60-te podelitve grammyjev je postal Bruno Mars – domov je odnesel kar šest prestižnih kipcev.

Veliki zmagovalec 60. podelitve je postal Bruno Mars – domov je odnesel kar šest prestižnih kipcev

Ameriška akademija glasbenih umetnosti je tako včeraj prvič po 15 letih, odkar podeljujejo nagrade, namesto v Los Angelesu priredila slovesnost v dvorani Madison Square Garden v New Yorku. Podelitev, ki jo je prenašala televizija CBS, je vodil komik James Corden, zlate gramofone pa so podeljevali v kar 84 kategorijah.

32-letni ameriški glasbenik Bruno Mars je že prej veljal za tihega favorita. V ospredju pa je bil boj med Jay-Z-jem in Kendrickom Lamarjem, velikanoma hip-hopa, ki sta si prislužila tudi največ nominacij – osem oziroma sedem. Jay-Z je na koncu ostal praznih rok, Kendrick, ki je bil sedemkrat nominiran, pa je osvojil pet kipcev. Podobno kot lani je eden najopaznejših glasnikov svoje generacije, čigar album DAMN je po mnenju kritikov tudi eden najboljših v prejšnjem letu, poskrbel za nepozaben nastop z močnim družbeno aktualnim sporočilom.

Kendricku so se na odru Madison Square Gardna pridružili še člani zasedbe U2, ki se bodo za grammyje potegovali prihodnje leto, ter Dave Chapelle.

Lamar je zmagal v skoraj vseh raperskih kategorijah, v glavnih pa ga je premagal Bruno Mars. Zmagal je v vseh šestih kategorijah, v katerih je bil nominiran, tudi v najprestižnejših: za album, skladbo in posnetek leta. Še kar zanimivo, saj je Bruno slavil zmago tako rekoč v vseh glavnih kategorijah, Kendrick pa bolj ali manj le v svojem žanru.

Že ob objavi nominacij pa je bilo očitno, da so v glavnih kategorijah prezrli najuspešnejšega glasbenika prejšnjega leta Eda Sheerana, ki je sicer pobral nagrade v kategorijah, v katerih so ga nominirali. Njegova pesem Shape of you je postala najboljša pop pesem, za album Divide pa je prejel nagrado za najboljši vokalni pop album. Zadnjo izmed velikih štirih kategorij je osvojila Kanadčanka Alessia Cara, ki je postala najboljša nova izvajalka.

Childish Gambino se lahko pohvali s petimi nominacijami; osvojil je grammyja za najboljši tradicionalni riteminbluzovski nastop, Neil Diamond pa je prejel nagrado za življenjsko delo. Z nastopom je navdušila pevka Pink, ki je sicer ostala brez nagrade, pa tudi rekordno predvajani Despacito, občinstvo v dvorani pa je med drugim z velikim aplavzom pospremilo tudi nastope Miley Crus in Eltona Johna, Bruna Marsa, ki je nastopil s Cardi B, ter DJ-a Khalida v Rihannini družbi.

Podelitev grammyjev je sicer minila tudi v znamenju belih vrtnic. Številni glasbeniki so se namreč na rdeči preprogi pojavili z vrtnicami v podporo gibanju MeToo, ki ženske spodbuja, naj naglas spregovorijo o spolnem nadlegovanju. Pevka Janelle Monae je v govoru poudarila, da s ponosom stoji ob strani vsem ženskam v glasbeni industriji: umetnicam, avtoricam, asistentkam ter tistim na vodilnih položajih. Vse ženske v industriji je pozvala k enotnosti v boju proti seksizmu in spolnemu nadlegovanju. Poziv je z glasbenim nastopom podprla še Kesha, glasbenica, ki ta boj simbolizira, saj je pred štirimi leti vložila tožbo proti svojemu producentu Dr. Luku. Na odru so se ji v skladbi Prayer pridružili Cyndi Lauper, Camila Cabello, Julia Michaels, Andra Day ter ženski zbor Resistance Revival Chorus, ki poje protestne pesmi.

Na 60. podelitvi grammyjev so se spomnili še nekaterih glasbenih imen, ki so nas zapustila: Dolores O'Riordan, Chrisa Cornella in Chesterja Benningtona.

Jernej Sobočan, Neja Jerant