Frekvenca X

Roboti kot profesorji in ljubimke

Kje so meje in robovi sodobne humanoidne znanosti?

ishiguro1
Kateri je pravi profesor?
foto: www.geminoid.jp

Japonski pionir humanoidne robotike Hiroši Išiguro je pred leti v Trbovlje pripeljal svojega robotskega dvojnika, ki je popolna kopija stvaritelja. Najnovejša različica robota profesorja ima vrhunsko izpopolnjen obraz. Mimika, kretnje in govor v popolnosti spominjajo na človeka, tako da robot profesor prepričljivo predava študentom.

“Z androidinjo sem se pogovarjala v trgovini na Japonskem. Zelo dobro mi je svetovala pri nakupu šala.”

Pri (človeškem) prof. Išiguru bo kmalu doktorirala Slovenka Maša Jazbec: “Zadnja različica robotskega profesorja Išigure je popolna kopija človeškega profesorja. Še mi, ki delamo v laboratoriju, ju včasih zamenjamo.”

Na Japonskem na leto prodajo dva tisoč tehnološko vrhunsko izpopolnjenih robotov za seks, ki osamljenim moškim čustveno in seksualno nadomeščajo partnerke. Konec decembra je v Londonu potekala mednarodna konferenca o seksu in ljubezni z roboti, na kateri je britanski raziskovalec umetne inteligence David Levy napovedal, da bodo nekoč lahko imeli ljudje z roboti celo otroke.

V prihodnosti verjetno ne bomo razmišljali o tem, s kom se poročimo in s kom imamo otroke. Intimnost se zelo hitro spreminja.”

Na konferenci je bila tudi slovenska antropologinja Nika Mahnič, sicer aktivistka kampanje proti robotom za seks. Z zagovorniki humanoidnih partnerjev in ljubimcev se ne strinja: “Nočem biti na zabavi, kjer se bo z mano pogovarjal robot in stalno analiziral moje obnašanje.” 

Samatha, seks robotka, ki so jo ustvarili v Evropi.

foto: Ars Electronica

Zanimivosti: