18. vzporednik je pogovor s poročevalci iz vseh večjih evropskih in nekaterih svetovnih prestolnic. Tokrat se iz Zagreba oglasila Tanja Borčić Bernard.

Zagreb je bil zadnje dni zaradi rokometnega evropskega prvenstva obarvan v slovenske barve, saj je bilo že za prvo tekmo proti Makedoniji na tribunah več kot 4.000 slovenskih ljubiteljev rokometa. Hrvaški rokometaši takšne podpore na začetku prvenstva niso imeli in zato so se tudi igralci sami pritožili, odzvali so se navijači in se naslednjih tekem udeležili v precej večjem številu.

Na Hrvaškem je financiranje cerkve precej bolj mogočno kot pri nas, nedavno so mediji razkrili, da Rimokatoliška cerkev dobiva več kot 100 milijonov evrov na leto podpore. Da pa ni vse tako samo na vrhu pa je razkrila preiskava o delu na črno pri naših južnih sosedih, v kateri so ugotovili, da skoraj vsak drug Hrvat dela na črno ali pa vsaj delež svoje plače dobi na roke. Razlog lahko iščemo predvsem v visokih davkih in ostalih dajatvah, ki so za slehernega običajnega Hrvata občutno previsoki.

 

Damjan Zorc