V Rusiji so zgroženo sprejeli odločitev mednarodnega olimpijskega komiteja. Športna velesila v Pjongčangu na zimskih igrah v začetku prihodnjega leta ne bo smela nastopiti pod svojo zastavo. Sprva so Rusi, ki vztrajajo pri tem, da državne kolektivne krivde za dopinške prekrške iz Sočija nikoli ne bodo priznali in se zanje opravičili, grozili celo z bojkotom iger, a je nato predsednik Vladimir Putin vendarle pozval ruske športnike, da sami premislijo o nastopu ali nenastopu v Južni Koreji.

Vpliv prepovedi nastopa Rusije na prihodnost športa in olimpizma

V Rusiji so zgroženo sprejeli odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja. Športna velesila v Pjongčangu na zimskih igrah v začetku prihodnjega leta ne bo smela nastopiti pod svojo zastavo. Sprva so Rusi, ki vztrajajo pri tem, da državne kolektivne krivde za dopinške prekrške iz Sočija nikoli ne bodo priznali in se zanje opravičili, grozili celo z bojkotom iger, a je nato predsednik Vladimir Putin vendarle pozval ruske športnike, naj sami premislijo o nastopu ali nenastopu v Južni Koreji.

V zadnjih dneh je bilo veliko ugibanj o tem, pod kakšnimi strogimi pogoji bodo lahko ruski športniki tekmovali na zimskih olimpijskih igrah, predvsem pa so se vrstili številni domači in tuji odzivi na kazen. Ta je po mnenju večine slaba za prihodnost športa in olimpizma, saj kaznuje tudi tiste športnike, ki z množičnim goljufanjem v zadnjih letih niso imeli prav nič. V Olimpijski areni smo se to nedeljo dotaknili predvsem ruske plati zgodbe. Iz Moskve jo je osvetlila naša dopisnica Vlasta Jeseničnik, z belih strmin pa aktualni trener ruske reprezentance v alpskem smučanju Urban Planinšek.

Uroš Volk