Prideš, pokažeš telefon in plačaš

Mobilna denarnica mBills stremi k temu, da bi celotno vsebino klasične denarnice popolnoma prenesla v eno mobilno rešitev

foto: petrol.si/mbills

Poslovanje z mobilnimi telefoni postaja vse bolj priljubljeno, še posebej ker nam zagotavlja hitre in priročne rešitve na vsakem koraku, čeprav pogosto na račun osebnih podatkov, ki jih tako vsevprek delimo. Telefon nam sporoča, kdaj pride avtobus, ali je na cesti gneča, koliko bonusa še imamo na kateri od kartic zvestobe, pove pa nam tudi, za koliko smo zadolženi, koliko sredstev še imamo na bančnem računu – vse to nam omogoča število naloženih aplikacij. Telefon nam omogoča tudi različne oblike plačevanja in upravljanja denarja prek mobilnih bank ali drugih spletnih storitev, a za vsako še vedno potrebujemo posebno aplikacijo. Korak naprej je naredila mobilna platforma Hal mBills, ki stremi k temu, da bi celotno vsebino klasične denarnice popolnoma prenesla v eno mobilno rešitev in v brezgotovinsko družbo, ki postaja naša realnost, postavila Slovenijo na vodilno mesto v razvoju take storitve.

Mobilno platformo Hal mBills, plod slovenskega znanja, so na Forumu OECD junija letos prepoznali kot vodilno napredno rešitev, ki je v svetu še ne poznajo. Hal mBills je namreč v primerjavi z drugimi sorodnimi storitvami že usklajena z vsemi državnimi nadzornimi mehanizmi, s Finančno upravo RS, ima dovoljenje Banke Slovenije za spletno poslovanje in skrbno upravlja storitve v luči mednarodnih standardov, tudi v boju proti pranju denarja in terorizmu.

Mobilna denarnica Hal mBills nam je sprva omogočala samo enostavnejše in hitrejše plačevanje položnic, danes pa nam omogoča hitro plačevanje s fotografiranjem QR-kode in prepisom kode naše denarnice na blagajni. Prideš, pokažeš telefon, plačaš in na telefon prejmeš račun, ki je v skladu s pravili Finančne uprave. Z dvema dotikoma zaslona plačate račune in iz trgovine odkorakate brez papirnatega računa. 

MBills je drugačen od Wave2pay in ApplePay, Android Pay in Samsung Pay, saj je edini povezan s finančnimi in bančnimi institucijami tako, da vse deluje v skladu z zakonodajo, za poslovanje pa sploh ne potrebujemo bančne kartice ali računa. Z mBills lahko plačamo tudi storitve javne uprave, saj so z institucijami države sklenili dogovor. Aplikacija UJP e-plačila omogoča brezgotovinsko plačevanje elektronskih storitev v upravnih, sodnih in drugih uradnih postopkih ali storitev, blaga in izdelkov, ki jih proračunski uporabniki in zunanji ponudniki zagotavljajo svojim uporabnikom prek spletnih portalov, tudi prek mBills. Lahko recimo plačamo podaljšanje registracije vozila – če vas konkretno zanima, kaj vse, si lahko seznam ogledate na spletnih straneh javne uprave.

Skratka, z mBills naložite denar v navidezno denarnico na telefonu in preprosto plačujete položnice s fotografijo podatkov, plačujete v lokalih, restavracijah, kavarnah, trgovinah z oblačili in hrano, plačate lahko kozmetičarko in frizerja, pa karto za fitnes in karto za koncert. Preprosto lahko opravite spletne nakupe tudi prek javnega portala e-Uprava.

MBills pa vam omogoča tudi nakazilo denarja prijatelju na telefonsko številko. Transakcija se izvede v trenutku.

Uporaba mbills aplikacije je varna, pravijo v podjetju. Za vstop in za potrjevanje plačil je treba vtipkati šestmestno kodo pin, vstopite lahko tudi s prstnim odtisom. Denar uporabnikov je naložen na posebnih računih pri slovenskih bankah, ki so namenjeni izključno temu poslovanju, dostop do sredstev pa je drugim onemogočen. Na vašem telefonu se ne shranjuje popolnoma nič, tako da tatovi nimajo dostopa do ničesar, ne do podatkov, še manj pa do vašega denarja.

Za tokratni finančni komentar smo prosili Izidorja Jermana, vodjo oddelka upravljanja delniških in drugih naložb, Alta skladi d. d.