Fenomen vloganja: Lahko je vsak, a k sreči vsak ni

V Angliji je tisoč mladih med 6. in 17. letom vlogerstvo celo izpostavilo kot poklic, ki bi ga radi opravljali. Kdaj in zakaj je snemanje samega sebe postalo družbeni in spletni fenomen?

Odbita do bita ob pregledu leta 2017 ugotavlja, da so bili v Sloveniji v ospredju tisti, ki so radi v ospredju – vlogerji. Maruša in Anže gostita Cirila Komotarja, ki je poklic novinarja zamenjal za poklic vlogerja: “Zvezdnik? Čudna beseda. Zavedam pa se, da sem prepoznaven. Ljudje me ustavijo na ulici in mi povejo, kaj jim je všeč in kaj ne.”

Gledalci vlogov so ljudje, ki jim je blizu osebna zgodba nekoga drugega. Ja, podobno kot pri gledalcih resničnostnih šovov. Lahko najdemo vzporednice. Konkretnih analiz nimamo, opazno je le, da gre pri gledalcih vlogov za mlade posameznike. Še ena razlaga, zakaj so te številke gledanosti tako visoke: prihaja do klikov podpore tistih, ki se čutijo del nastajajoče kulture, lahko pa prihaja tudi do gledanosti tistih, ki opozarjajo na nekoga, ki si ne zasluži vse te pozornosti. – prof. dr. Tanja Oblak Črnič, Fakulteta za družbene vede

Zapiski:

Odbita na Twitterju: