Napoleon Bonaparte je pravil, da mu brez šampanjca ni živeti: “Kadar zmagujem, si ga zaslužim, kadar izgubljam, ga potrebujem,” je dejal. Dom Perignon pa je ob okušanju te plemenite pijače vzkliknil, da pije zvezde! Šampanjec ali peneče vino je naš stalni spremljevalec, ko praznujemo in zaznamujemo pomembne dogodke v našem življenju. Zato gremo ob koncu starega leta na začetek, k osnovam pridelovanja penin, o pomenu nazdravljanja, pravilnem odpiranju steklenice in celo o blagodejnih učinkih penečega vina na naše zdravje. Šampanjec sicer ni tekel v potokih, je pa o njem tekla beseda.

Zakaj ima šampanjec oziroma peneče vino še danes aristokratski prizvok? Kako se z njim pravilno nazdravlja in zakaj lahko pijemo penino, če smo na dieti?

Napoleon Bonaparte je pravil, da mu brez šampanjca ni živeti: “Kadar zmagujem, si ga zaslužim, kadar izgubljam, ga potrebujem,” je dejal. Dom Perignon pa je ob okušanju te plemenite pijače vzkliknil, da pije zvezde! Šampanjec ali peneče vino je naš stalni spremljevalec, ko praznujemo in zaznamujemo pomembne dogodke v našem življenju. Zato gremo ob koncu starega leta na začetek, k osnovam pridelovanja penin, o pomenu nazdravljanja, pravilnem odpiranju steklenice in celo o blagodejnih učinkih penečega vina na naše zdravje. Šampanjec sicer ne bo tekel v potokih, bo pa o njem tekla beseda.

“Šampanjec ali peneče vino ima aristokratski prizvok, saj so si ga v 17. stoletju lahko privoščili samo plemiči. Peneče vino je bilo zelo drago in zelo redko. Steklenice so bile slabe, zaradi vsebnosti oglikovega dioksida jih je veliko počilo.”

Danes so penine bolj dostopne, vrhunska sommelierka Mira Šemić pravi, da lahko dobro steklenico penečega vina dobimo že za okrog 10 evrov.

“Poleg tega se penine prilegajo k vsaki hrani. Dobre penine imajo zelo malo sladkorja, tako da če ste na dieti, si lahko penino privoščite brez slabe vesti.”

Maja Stepančič