Frekvenca X

Slovenski znanstveniki bi vodo čistili s kavitacijo

Projekt čiščenja vode s kavitacijo ekipe mladega profesorja dr. Matevža Dularja je z dvema milijonoma evrov podprl tudi Evropski raziskovalni svet

kavitacija
foto: Fakulteta za strojništvo UL

Prestižni Evropski raziskovalni svet, podeljevalec najuglednejših evropskih raziskovalnih projektov, je nekaj manj kot dva milijona evrov namenil slovenskim raziskovalcem. Na tako imenovani Consolidator ravni je bila uspešna ekipa prof. dr. Matevža Dularja z ljubljanske strojne fakultete, njihov projekt CABUM se ukvarja s kavitacijo, to je z nastajanjem mehurčkov plina v tekočinah.

Gre za osnovne raziskave, ki so pomembne tako za delovanje raketnega motorja kot za ropot domačega sokovnika. Izjemno pomembna pa je uporaba za čiščenje voda, v katerih s kavitacijo lahko uničimo viruse in bakterije in to brez uporabe kemije. In prav na področju čiščenja vode bodo slovenski znanstveniki nadaljevali raziskave, ki obetajo velik preboj.

“Naš sistem čiščenja vode s kavitacijo bi lahko bil vsaj desetkrat učinkovitejši, kot so temperaturni šoki, ki se za nadzor bakterij v vodovodnih sistemih uporabljajo zdaj.”

Dr. Matevž Dular je eden izmed najmlajših rednih profesorjev ljubljanske univerze, a je še vedno zaposlen le za določen čas. Večino doktorata je opravil v Nemčiji, sodeluje s številnimi uglednimi tujimi inštituti, projektno tudi z Evropsko vesoljsko agencijo. Projekt CABUM bo Evropski raziskovalni svet sofinanciral z nekaj manj kot dvema milijonoma evrov, med 329 sprejetimi projekti so slovenski projekt uvrstili na visoko 27. mesto.

Uspeh ekipe prof. Dularja je izjemen, saj je na razpis prispelo kar 2538 prijav odličnih in obetavnih znanstvenikov iz Evrope in drugega sveta, le 329 pa jih je bilo sprejetih v financiranje. Predvidoma bo v petih letih v okviru projekta omogočenih sedem dodatnih zaposlitev.