Novinar Ryan Heath je Avstralec v evropski prestolnici in kot kronist dnevnega dogajanja zapeljivo birokratom nadeva človeški obraz, še več, togo Evropsko unijo mu uspe včasih narediti očarljivo in seksi. Pred enim mesecem so ga proglasili za najbolj vplivnega v digitalnem mehurčku bruseljske birokracije. Piše za vplivni portal Politico.eu, njegova rubrika Brussels Playbook ima več kot 70 tisoč naročnikov, snema tudi podkaste, pridobil si je skoraj zvezdniški status. Njegov vpogled v zakulisje Bruslja razkriva evropsko različico Hiše iz kart, so prepričani oboževalci. Kako je Evropska unija videti iz avstralskega zornega kota, kako ocenjuje vlogo Slovenije, kdo se bo v resnici priključil francosko-nemškemu vlaku, koliko je še ohranil avstralskega naglasa in zakaj ima počasi dovolj Bruslja. Ryan Heath, zvezdnik vročice bruseljske birokracije.

Novinar Ryan Heath je Avstralec v evropski prestolnici in zapeljivo birokratom nadeva človeški obraz, še več, togo Evropsko unijo mu uspe včasih narediti očarljivo in seksi

Novinar Ryan Heath je Avstralec v evropski prestolnici in kot kronist dnevnega dogajanja zapeljivo birokratom nadeva človeški obraz, še več, togo Evropsko unijo mu uspe včasih narediti očarljivo in seksi. Pred enim mesecem so ga proglasili za najbolj vplivnega v digitalnem mehurčku bruseljske birokracije.

Piše za vplivni portal Politico.eu, njegova rubrika Brussels Playbook ima več kot 70 tisoč naročnikov, snema tudi podkaste, pridobil si je skorajda zvezdniški status: “Prepričan sem, da je v 99 odstotkih bruseljska politika zanimiva prav toliko, kot so zanimive nacionalne politike. Motivi so zelo podobni: politiki si v prvi vrsti želijo uspeha in napredek, imajo pa seveda svoje slabosti, ključne stvari se vrtijo okoli denarja, pa seveda tudi spolnosti, sprejemanja in podarjanja daril …”

“Slovenija je zagotovo velika uspešnica. Ste bogata država, veljate za zmerno in z evropskimi politikami skladno državo. Nisem slišal, da bi v Bruselj pošiljali slabe komisarje … No, z eno izjemo …”

Njegov vpogled v zakulisje Bruslja razkriva evropsko različico Hiše kart, so prepričani oboževalci. Kako je Evropska unija videti iz avstralskega zornega kota, kako ocenjuje vlogo Slovenije, kdo se bo v resnici priključil francosko-nemškemu vlaku, koliko je še ohranil avstralskega naglasa in zakaj ima počasi dovolj Bruslja: Imam zelo stresno službo, ampak enkrat na leto si želim videti družino. Uredniki včasih niso najbolj navdušeni, češ, kako lahko kar izgineš za dva tedna, ampak Avstralija ni ravno za vogalom, ne morem skočiti za konec tedna …”

“Če živiš v Bruslju, imaš zelo dober življenjski slog. Če delaš v evropskih institucijah, zaslužiš več, kot bi na primer v Sloveniji. In običajno plačuješ tudi nižje davke, kot bi jih v Sloveniji. Imaš torej dobro izhodišče v življenju …”

Ryan Heath, zvezdnik vročice bruseljske birokracije, je bil gost medijskega festivala Naprej/Forward 2017.

Luka Hvalc