Pet najbolj poslušanih letošnjih Ambulant 202

Vse leto smo ob četrtkih opozarjali na pomembne zdravstvene teme in osebne zgodbe tistih, na življenje katerih je pomembno vplivala bolezen

foto: Bobo

Najbrž je tudi dejstvo, da živimo v storilnostno naravnani družbi, ki je že tako nagnjena k malikovanju delavnosti in pridnosti, pripomoglo k temu, da se o izgorelosti doslej javno ni veliko odkrito govorilo. Letošnja kampanja zavoda Med.over.net je pripomogla, da je opozoril na že skoraj epidemične razsežnosti izgorelosti: med tistimi, ki so o njej govorili odkrito, je bila tudi zdravnica, psihiatrinja in psihoterapevtka Daniela Fiket, ki zdaj tudi s svojimi lastnimi izkušnjami iz pasti izgorelosti pomaga drugim. Ta oddaja je bila z naskokom najbolj poslušana letošnja Ambulanta 202 na naši spletni strani.

Leto, ki se zdaj izteka, smo začeli s podporo akciji Ne čakaj, postani darovalec, ki je ozaveščala o pomenu darovanja organov po smrti. Eden od njenih ambasadorjev je tudi prejemnik donatorskega srca Miha Gašperin, ki je z bolnim srcem komaj zmogel narediti nekaj korakov.

Pred počitnicami je na nevarnost komuniciranja prek spleta opozorila psihologinja, dolgoletna šolska psihologinja, strokovna sodelavka Familylab Slovenija, predvsem pa pristna zaupnica otrok v stiski Nina Babič. In najpomembnejši nasvet je: biti moramo bistveno bolj pozorni na to, kako otroci komunicirajo po vseh možnih elektronskih poteh, ki jih ponujajo splet in pametne naprave. Tudi njej pogosto  vzame dih spoznanje, kaj se v komunikaciji v tem virtualnem svetu med njimi  dogaja.

Februarja, ko je nadpovprečno veliko ljudi zbolelo tudi za pljučnico, je pulmologinja z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik prim. Katarina Osolnik, posebej opozorila na to, kako nujen je počitek in da nobeni posli, roki, domače ali študijske obveznosti ne smejo biti izgovor, da ne bi dosledno in samo  počivali. Oddajo najdete tukaj.

V začetku novembra je Aleš Kramolc govoril o svojem življenju s tetraplegijo. Ta je posledica prometne nesreče, ki jo je močno pijan povzročil pri sedemnajstih letih.

Vse oddaje Ambulanta 202 zadnjih nekaj let najdete v spletnem arhivu Vala 202.  Lahko pa oddajo poslušate tudi v podkastu.