Strokovnjaki opažajo, da je debelost tako med otroci kot odraslimi vedno bolj razširjena saj imamo slabe prehranske navade, gibamo pa se tudi manj kot včasih. Nezdrav življenjski slog in z njim povezana debelost povzroča tudi vse bolj pogoste motnje presnove torej metabolni ali metabolični sindrom. Te pa pomenijo velika tveganja za razvoj resnih zdravstvenih težav od bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, možganske kapi do raka.

Ponazarja motnje presnove, ki lahko doleti tudi vitke ljudi, še posebno če so nedejavni in se pri njih maščoba skriva v trebušni votlini

Strokovnjaki opažajo, da je debelost tako med otroki kot odraslimi vse bolj razširjena, saj imamo slabe prehranske navade, gibamo pa se tudi manj kot včasih. Nezdrav življenjski slog in z njim povezana debelost povzroča tudi vse bolj pogoste motnje presnove torej metabolni ali metabolični sindrom. Te pa pomenijo velika tveganja za razvoj resnih zdravstvenih težav od bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, možganske kapi do raka. Na njegov razvoj vplivajo tudi vnetja in hormonske motnje.

Če meritve vašega pasu pokažejo več kot 80 centimetrov in ste ženska ali več kot 94 in ste moški, že lahko govorimo o meji za bolezensko območje: “To so številke, posamezniki smo konstitucijsko različni,” razlaga dr. Nada Rotovnik Kozjek.

“Pomembno je, da posameznik spremeni navade, ki so ga pripeljale do tega presnovnega stanja. S tem mislimo predvsem na ureditev prehranjevalnih navad in ustrezno telesno dejavnost. Če se z dietno prehrano preveč ukvarjamo, bomo še bolj debeli in tako motnjo fiksiramo. Bolezenska stanja moramo reševati kompleksno.”

Večina vzrokov te bolezni je reverzibilnih, pot k bolezni lahko obrnemo nazaj na pot k zdravju: “Ne gre za eno bolezensko stanje, temveč kompleksno presnovno spremembo, ki je posledica motenj v delovanju organizma, ki so povzročena s tem, kako delamo sami s sabo.”

“Ni zdravila, ki bi samo od sebe to pozdravilo. Pri otrocih spodbujamo ustrezno prehrano in redno telesno dejavnost ter zmanjšan sedeč način življenja. Če bolezen napreduje, so potrebna zdravila. Vsako leto imamo več dela. Ko enkrat pridobite telesno težo, ko je delež maščevja prevelik, je zelo težko funkcijo in sestavo maščevja povrniti v nekaj zdravega.” – dr. Primož Kotnik 

Simona Habič