Božičnica, trinajsta plača, letna nagrada in regres so učinkovite sestavine recepta za motivacijo zaposlenih

Božičnica, trinajsta plača, letna nagrada in regres so učinkovite sestavine recepta za motivacijo zaposlenih

Zagovorniki ugodnejše davčne obravnave nagrad za uspešnost, kot so regres, božičnica in trinajsta plača, razlagajo, da bi imeli od tega koristi delavci in delodajalci.

K uspehu podjetja ne doprinesejo samo managerji in vodilni možje podjetij, priznanje za dobro delovanje se mora z nagradami odraziti pri vseh zaposlenih, ki delujejo in pomagajo podjetju do pozitivnih številk.  V javnem sektorju približno 40% zaposlenih dobi motivacijo v obliki nagrad. Številke ne lažejo: lani je božičnico dobilo 150.000 zaposlenih v zasebnem sektorju.

“Višina nagrade ni tako pomembna kot nagrada sama, saj je dobro že to, da zaposleni dobijo potrditev za dobro opravljeno delo.” – Igor Knez, Gospodarska zbornica

V preteklosti je bil dohodnini podvržen celoten znesek motivacijskih nagrad, od konca leta 2017, se bo to spremenilo. Vsaka razbremenitev stroškov za delodajalca vzpodbuja njihovo nagrajevanje, zato lahko ti svojim zaposlenim ponudijo še višje zneske.

“Delavec, ki v Sloveniji prejme plačo 1.500 evrov, se v Sloveniji označi za bogatega in spada v višji dohodninski razred in s tem bolj obremeni delodajalca.”Lidija Jerkič. predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije

Pri nas pa je dobra praksa žal nepopularna. Pogosto se delodajalci ne želijo hvaliti in poskrbijo, da to ostane med štirimi stenami.

 

 

 

 

 

 

Tatjana Pirc