Preventivni pregledi novorojenčkov, predšolskih in šolskih otrok, mladine in študentov so ključni za ugotavljanje splošnega zdravja otrok in usmerjajo k rešitvam. Sistematskemu pregledu otroka pri treh je pridružen tudi pregled pri psihologu, pri petih let pa pregled pri logopedu. Od rojstva do končanega šolanja smo našteli 18 oziroma najmanj 13 sistematskih pregledov, tem pa se pridružujejo tudi redni letni preventivni sistematični pregledi in vzgoja pri zobozdravniku. Sčasoma se bo število pregledov zmanjšalo, izvedba racionalizirala, podatki pa končno vnesli v informacijsko bazo e-zdravje, kar bo pomenilo bolj učinkovito upravljanje z zdravjem otrok.

Preventivni sistematski pregledi so tradicionalni in so naša prednost. Umrljivost dojenčkov je ena najnižjih na svetu, blaginja otrok pa najvišja

Preventivni pregledi novorojenčkov, predšolskih in šolskih otrok, mladine in študentov so ključni za ugotavljanje splošnega zdravja otrok in morebitnih odstopanj od običajnega razvoja otroka. In v teh primerih, ko zdravniki zaznajo kakršno koli odstopanje, če torej otrok slabo sliši, vidi, ima težave pri govoru ali s težo oziroma zaznajo različne odvisnosti, jih napotijo na ustrezne specialiste.

Preventivni sistematski pregledi so tradicionalni in so naša prednost. Umrljivost dojenčkov je ena najnižjih na svetu, blaginja otrok pa najvišja.

Od rojstva do končanega šolanja smo našteli najmanj 13 sistematskih pregledov, tem pa lahko prištejemo tudi redne preventivne sistematične preglede in vzgojo pri zobozdravniku. V času šolanja otroke na sistematske preglede vozijo učitelji, tudi zato, da zdravniki pregledajo tudi otroke, ki jih starši sicer ne vozijo k zdravniku, kaj šele na sistematske preglede. Tudi zato je ključno, da organizirani sistematski pregledi v šolskem obdobju ostanejo v domeni šol.

Sogovornici: Mojca Gobec, dr. med., generalna direktorica Direktorata za javno zdravje in Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Simona Habič