Policija vsako leto na Martinov vikend poostreno nadzoruje vinjenost voznikov na slovenskih cestah. Delno zaradi izkušenj iz preteklih let, ko so na cestah zaznali povečano število alkoholiziranih voznikov, delno pa tudi zaradi statistik, ki so res črne. Lani so namreč pijani vozniki povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in več kot 1000 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V Reakciji se Janez Martinčič in Jan Grilc z gosti sprašujeta, kakšna je družbena toleranca vožnje pod vplivom alkohola in v kakšnih okoliščinah se vozniki odločijo sesti za volan tudi vinjeni. Odpravili smo se tudi na teren s policijsko patruljo.

Vsaka deseta prometna nesreča je povezana z alkoholom, ta odstotek pa je sploh visok pri posebej hudih nesrečah. Alkohol namreč botruje vsaki tretji prometni nesreči s smrtnimi žrtvami.

Policija vsako leto na Martinov vikend poostreno nadzoruje vinjenost voznikov na slovenskih cestah. Delno zaradi izkušenj iz preteklih let, ko so na cestah zaznali povečano število alkoholiziranih voznikov, delno pa tudi zaradi statistik, ki so res črne. Lani so namreč pijani vozniki povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in več kot 1000 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. Sprašujemo se, kakšna je družbena toleranca do vožnje pod vplivom alkohola in v kakšnih okoliščinah se vozniki odločijo sesti za volan tudi vinjeni. Odpravili smo se tudi na teren s policijsko patruljo.

“Vse drugo je krivo, le oni sami ne. Naporen dan v službi, prepir z ženo, utapljanje žalosti … Cel dan ni jedel, ampak tega dejstva se spomni šele ob alkotestu, ne takrat ko je pil. Vse izgovore slišimo.” – Policist Tine Prevec

Jan Grilc, Janez Martinčič