Osrednje sporočilo globalnega podjetniškega vrha se bolj kot okoli računalnikov in pametnih naprav vrti okoli podjetnic

Osrednje sporočilo Svetovnega podjetniškega vrha se bolj kot okoli računalnikov in pametnih naprav vrti okoli podjetnic

Hyderabad gosti osmi Svetovni podjetniški vrh. V indijski prestolnici tehnologije in podjetništva se je zbralo več kot 1500 udeležencev z vsega sveta. V središču pozornosti letošnjega vrha so podjetnice! Predstavile bodo svoj posel in razpravljale o tem, kaj bi države in zasebni vlagatelji lahko naredili za to, da bi se za podjetniško pot odločilo še več žensk.

Hyderabad, mesto biserov, je te dni še bolj raznovrstno kot sicer. Prizorišče dobro prikazuje indijski gospodarski napredek – vsepovsod gradbišča, nove široke ceste, ki se lahko po nekaj kilometrih spremenijo v ozke makadamske poti, moderne trgovine in pisarne ter le kak meter stran kolibe, blišč in beda.

Urška Anumanchi je Slovenijo pred dobrimi devetimi leti zamenjala za Indijo, z možem in otrokoma živi v Hyderabadu.

“Kar zadeva kulturo in vero, je to najbolj raznovrstno mesto v Indiji. Pred očmi vidiš, kako rastejo zgradbe in kako se razvija infrastruktura. Sicer pa je to kaotično mesto.”

Global entreprenuership summit ali Svetovni podjetniški vrh letos poteka že osmič. V skladu s temo Ženske najprej, blaginja za vse je letos med udeleženci več kot polovica žensk. Iz Slovenije v Hyderabadu sodelujejo tri podjetnice – Slađana Mlađenović iz zagonskega podjetja Photo BloomAR, Gaja Zornada iz podjetja Sphericam in Silvana Rodrigez.

Silvana živi v Ljubljani, a je iz Kolumbije. V šali poudari, da je edina udeleženka iz Slovenije, ki v bistvu ni iz Slovenije. Dela v Ljubljani, njen delodajalec je Eurosender. To je vodilna platforma za najem transportnih storitev v Evropi. Če denimo stranka želi poslati majhen paket, kakšno večjo stvar ali celo tovor za ves tovornjak, se ji ni treba ukvarjati s posameznimi logističnimi podjetji, ampak obišče spletno stran eurosender.com, vpiše, kam bi poslala paket, oni preverijo ponudbe in izberejo najboljšo.

“Naše podjetje zbere povpraševanja številnih majhnih akterjev, ki jim tako lahko zagotovijo boljše pogoje in ugodno ceno.”

Slađana Mlađenovič deluje v Silicijevi dolini, v zagonskem podjetju. Poudarja, da je sodelovanje na Svetovnem podjetniškem vrhu zanjo in za podjetje izjemno pomembna. Sodelujoči na Svetovnem podjetniškem vrhu prihajajo iz 150 držav, organizatorji so v ospredje postavili štiri sektorje: energija in infrastruktura, zdravstvo, digitalna ekonomija in zabavna industrija.

Osrednje sporočilo vrha pa se vendarle bolj kot okoli računalnikov in pametnih naprav vrti okoli podjetnic. Organizatorji verjamejo, da so inovativnost, znanje in potencial žensk premalo izkoriščeni.

Sudha Shrimali, novinarka časopisa NavBahart Times iz Mumbaja, poudarja, da ima sicer žensko podjetništvo v Indiji dolgo tradicijo.

“V svetu velikih korporacij v Indiji ni veliko žensk, toda v pravi Indiji, to je v vaseh, je veliko podjetnic, ki imajo podjetniške veščine, ki sodelujejo, ki znajo poskrbeti zase in za svoje družine. Ženske v Indiji so podjetnice, treba jim je pomagati, da bi lahko napredovale.”

Svetovni podjetniški vrh torej v ospredje postavlja podjetnice. Kolumbijka, ki živi in dela v Ljubljani, Silvana Rodrigez meni, da so takšni dogodki izjemno dobra spodbuda.

“Delam na tehnološkem in logističnem področju, kjer so vedno prevladovali moški. To se sicer malce spreminja, ampak še vedno mi je izziv dokazati, da sem vredna zaupanja, da razumem posel in da se lahko enako dobro pogajam kot moški. Ne bi pa rekla, da je to, da sem ženska, ovira.”

Poslušajte tudi finančni komentar, ki ga je tokrat prispeval  Damjan Kovačič, upravljavec skladov KBM Infond.

Anja Hlača Ferjančič