Jeramie McPeek o tem, kako strateško omrežiti navijače, športnike in sponzorje

Jeramie McPeek o tem, kako strateško omrežiti navijače, športnike in sponzorje

Jeramie McPeek je poslovnež, ki je vodil dejavnosti na družabnih omrežjih za enega največjih marketinško-športnih dogodkov na svetu Super Bowl in za košarkarsko moštvo Phoenix Suns, tudi takrat, ko je v Arizoni igral Goran Dragić.

»Vse je pomembno; torej prodaja vstopnic, uradnih artiklov, pa to, da ljudje gledajo tekme po TV. Toda najpomembnejša stvar, ki jo morajo klubi početi na družabnih omrežjih, je: objavljati res dobre zgodbe.”

Kot dodaja Jeramie, ki se je zadnje dni mudil v Sloveniji na konferenci Sporto, se družabna omrežja spreminjajo tako hitro, da nihče ni ravno strokovnjak zanje … Preprosto se moraš učiti, napredovati in poskušati nove stvari. In prav to počne zadnja leta. Več kot 20 let je delal pri ekipi Phoenix Suns v severnoameriški košarkarski ligi, dvakrat je vodil dejavnosti na družabnih omrežjih za Super Bowl.

Dobra vsebina je torej po mnenju našega gosta ključ do navijačev, v končnem primeru tudi do njihovih denarnic. Kako opredeljuje dobro vsebino?

“Če imate denimo igralca, ki je imel odlično tekmo, lahko to poudarite tudi s statistiko. Ampak statistiko lahko navijači dobijo tako rekoč povsod. Zato menim, da je zelo pomembno objaviti osebne zgodbe – takšne, ki igralce predstavijo v drugačni luči; govorijo o njihovih občutkih … Kako se počutijo po tekmi, kako so doživeli uspeh; kaj počnejo v vsakdanjem življenju, kakšne hobije imajo. Navijače zanimajo zgodbe o tem, ali imajo igralci otroke, kakšne družine imajo. Če imajo navijači občutek, da igralce poznajo tudi osebno, jih navadno bolj podpirajo.”

Jeramie McPeek je prepričan, da se je učinkovitega nastopa na družabnih omrežjih mogoče naučiti, ne gre za kakšen skriven talent ali nemogoče zahtevno reč.

Morda je naključje ali ne: Jeramie je sodeloval s slovenskim športnikom, ki ima največ sledilcev na Twitterju: več kot 258.000 tistoč. To je košarkar Goran Dragić.

»Rad sem delal z njim, ker je res krasen človek. Do vseh se je vedel enako spoštljivo: do trenerja, soigralcev, ljudi v klubu, prodajalcev vstopnic, vzdrževalca dvorane, navijačev … To res kaže, kakšen človek je. Nima ogromnega ega in je hvaležen ter ponižen. Vsi smo ponosni nanj in mu privoščimo uspeh.”

Finančni komentar je tokrat podal Branko Železnik iz Ljubljanske borze.

Anja Hlača Ferjančič