Zakaj nekaterih priljubljenih dobrot avstrijske Štajerske ne najdemo povsod? Pravijo, da zaradi tega, ker jih domačini tudi sami radi uživajo

Prestolnica kulinaričnih užitkov

Gradec se lahko pohvali s trinajstimi kmečkimi tržnicami, številne krčme in restavracije imajo kakovostne sezonske kuhinje. Na izletu po avstrijski Štajerski lahko sledite nosu, zagotovo vas bo pripeljal do okusne hrane. Zato  ne preseneča, da je Gradec prestolnica užitkov.  Ta naziv ni kar tako, je uraden, s pečatom kmetijskega ministrstva z Dunaja, nam je povedala Susanne Höller, vodja marketinga in prodaje v graškem turističnem uradu, ki nam je razkrila, da so v zadnjih letih ustvarili vrsto kakovostnih produktov v povezavi s hrano, Gradec namreč obkrožajo kmetije, ki mesto zalagajo s svojimi pridelki in izdelki.

Hrana ima v turistični ponudbi  pomembno vlogo, zadnjih deset let še pomembnejšo kot jo je imela, predvsem zaradi tega, ker ljudem ni vseeno, kaj imajo na krožniku in kako dolgo je hrana potovala do mize.

Gospa Höller poudarja, da pri hrani uživamo, ob hrani se družimo, še posebej v Gradcu lahko v restavracijah srečamo meščane, ki se tam pri obedu dobijo s svojimi prijatelji.

Spoznajmo tudi okolico Gradca

Graški turizem zadnje čase  promovira tudi ponudbo okolice Gradca, ne le tujcem, tudi Avstrijcem, ki pogosto ne vedo, kako odlične stvari lahko najdejo v bližini mesta Gradec. Takšno je na primer mestece Frohnleiten, ki leži ob Muri, od Gradca pa je oddaljeno 30 kilometrov.  Tam se lahko sprehodimo po parku, obiščemo samostanski vrt, tudi gostilnic in restavracij  je kar nekaj, izbiramo lahko med tradicionalnimi jedmi ali novodobnimi in uvoženimi …

Hamburgerji v Beef baru na mestnem trgu so res nekaj posebnega. Znamenitost tega konca je tudi pivovarna Flecks. Osnovna dejavnost družine Fleck je sicer izdelovanje opreme za pivovarne. Ko so zvarili dvanajst tisoč litrov testnega piva,  so Fleckovi ugotovili, da vsega tega piva ne morejo spiti sami, je povedal Georg Fleck, ko je razlagal, zakaj so odprli še pivovarno.

Pivovarna Flecks je namenjena temu, da kupci in obiskovalci vidijo, kako delujejo stroji in oprema tovarne Flecks, poskusijo odlično pivo, poleg tega pa obiskovalcem na zabaven način predstavljajo proces varjenja piva.

Georg Fleck, ki po pivovarni vodi skupine, v tradicionalnih irharicah  zapleše med velikimi cisternami, poje in igra na pianino … Pivovarna Flecks je zagotovo najbolj zabavna pivovarna v vsej Avstriji. Po sprehodih, hrani in pivu se prileže tudi glasba. Če ima kdo raje zvok harmonike, naj se oglasi v bližnjem Semriachu, kjer harmonike izdeluje družina Parz. V domači hiši goste  toplo sprejmejo, razkažejo najrazličnejše majhne in velike harmonike z napisom Parz, povedo, da je njihova lepotica sestavljena iz 2500 delov in da je potrebnih veliko delovnih ur, predvsem pa spretne mojstrske roke, preden lahko izvabimo iz nje melodijo.

Veliko svojih glasbil prodajo v tujini, tudi v Sloveniji, na južnem Tirolskem, v Nemčiji, Ameriki … Pri družini Parz je vedno tudi kak vajenec, ki se usposablja za mojstra izdelovanja harmonik.

Po številnih prijetnih srečanjih z domačini ob koncu potepanja po Gradcu in okolici lahko samo prikimamo Susanne Höller, predstavnici graškega turizma, ki pravi, da imamo Slovenci in Avstrijci veliko skupnega in da med nami, razen jezikovnih, ni takih razlik, kot mislimo, da so.

Tatjana Pirc