Sašo Luznar je edini slovenski prostovoljec v futurističnem raziskovalnem središču na Floridi

Sašo Luznar je edini slovenski prostovoljec v futurističnem raziskovalnem središču na Floridi, ki ga je ustanovil letos umrli ameriški vizionar Jaques Fresco. "Bil je slika tega, kar je zagovarjal. Bil je zelo prijazen, vedno pa se je vključeval v pogovore, da je obrazložil svoja stališča." Na vse mogoče načine razpet med ameriškim in slovenskim načinom življenja je Ljubljančan pravi sogovornik za spodbujanje novih zamisli o prihodnosti Modrega planeta.

"Ideja raziskovalnega centra Venus Project je predstaviti drugačno okolje in drugačen način življenja, da stvari ne bi bile osnovane na denarju in pomanjkanju ter veliki neenakosti."

Meni, da se ideje, ki delujejo futuristično, velikokrat izkažejo za hitro uresničljive. "Pred leti nihče ni pričakoval, da bo imel vsak možnost prek brezžične naprave komunicirati z drugim koncem sveta. Pa se je to hitro uresničilo." Posledice hitrega razvoja pa so odvisne od ljudi. "Nove tehnologije zdaj po večini vodijo k odpuščanju in izgubi delovnih mest. Potrebovali bi novo renesanso. Treba bi se bilo usmeriti drugam, v raziskovanje tistih stvari, ki bodo izboljšale družbo."

"Število ur, ki jih ljudje namenijo za prostovoljne projekte, je veliko. Čeprav se vsi pehamo za denarjem, so ljudje pripravljeni nameniti čas in lastna sredstva za stvari, ki so jim pomembne."

Damjan Zorc