Robert Pešut je šarlatan, ki je v bistvu general in velik frajer. V kvartirju svojega studia razčlenjuje polja od Freuda do Manife. Od Avsenika do Tivolija. Od sreče do ...

Magnifico mu občasno rečejo celo žena, mama in sin, sicer pa je za prijatelje Manjo, za stare prijatelje celo Manifo ali Manifa. Preden si je nadel vzdevek, se je predstavljal s svojim imenom Robert, ki ga je dobil po Kennedyju, v tistem obdobju je treniral smučarske skoke, slab mesec delal na banki, po Nemčiji igral v narodno-zabavnem bendu in se po osamosvojitvi Slovenije, ko je bil zadnjič dejaven udeleženec volitev, velikopotezno poimenoval Magnifico.

Po tridesetih letih kariere zatrjuje, da ni ne prepotenten ne impotenten. Uživa v svojem studiu in kvartirju v parku Tivoli, ki mu je posvetil hit, ki zveni, kot da je iz zlate dobe Slovenske popevke. Srbi ne morejo verjeti, da je spisal hit Pukni zoro, ki ga prepeva 50 tisoč nogometnih navijačev.

“Nacija je stvar zavestne odločitve, jaz se lahko odločim, da bom od jutri Hrvat ali Albanec. Da je to stvar dogovora, je dokazala tudi košarkarska reprezentanca. Vsako zaklinjanje na nacijo je neumnost. Meni nacionalnost nekaj pomeni samo na folklorni ravni.”

Razbijal je tabuje o čefurjih in pedrih, a se nima za družbeno dejavnega človeka, še več, družbeno angažirani umetniki mu gredo pošteno na živce: "Demagogi so, izkoriščajo umetnost v najbolj banalne namene.” Prepričan je, da smo ljudje na svetu zato, da uživamo. Opredeljuje se za stabilno-depresivnega, srečo dojema kot hipni občutek, ki človeka morda kdaj zadene čez dan: "Že samo iskanje sreče te pripelje na drugo stran. Dnevno rutinirano zadovoljstvo pa kar najdem.”

Rad kuha in po kosilu počiva. Zanimata ga vesolje in kvantna fizika, status vodilnega slovenskega hitmejkerja regijskega in pogojno celo svetovnega dometa pa pripisuje tudi šarlatanstvu: “Moj poklic je na polju šarlatanstva. Ukvarjamo se s kvantno fiziko, muzike ne moreš prijeti, sprožamo valovanje delcev, ki pridejo v ušesa in jih možgani registrirajo. Naprej ne razumem, kaj se dogaja.” V bistvu pa je general in velik frajer z originalnim slogom.

“Sem šaljivec, cinizma pa ne maram preveč, ker se je razpasel.”   

Na kavču pri Magnificu. Od Freuda do Manife. Od Avsenika do Tivolija. Od sreče do …

V Magnificovem studiu v ljubljanskem parku Tivoli smo preživeli torkovo popoldne. Po intervjuju smo se iz pisarne preselili v studio, pridružil se nam je mlajši Magnificov brat Schatzi. V sproščenem vzdušju je nastal spontan dialog o bratski navezi.

DJ Magnifico izbira za vas

Magnifico se je na našo prošnjo usedel še za računalnik v svoji pisarni in zagnal YouTube. Izbral je naslednjih 5 komadov.

Luka Hvalc