Helahirn – Raw Business

Helahirn z albumom Raw Business strumno orje po meji metala in drum’n’bassa.

foto: Maša Gojić

Z imenom Helahirn se predstavlja Luka Tavčar, avtor istoimenskega elektronsko-instrumentalnega projekta, ki je nastal zaradi želje po ustvarjanju lastne glasbe. Ta temelji na svežem in samosvojem konceptu, ki vključuje različne glasbene žanre – od metala, punka in d’n’b do elektronike. Gre za “utrgan” živ nastop, poln energije in udarnega ritma.
Po prvencu Play Drums (2013), albumih Helahirned (2015) in Lost (2016) je Helahirn 29. avgusta 2017 pri založbi Gemonda Records izdal četrti album Raw Business, s katerim strumno orje po meji metala in drum’n’bassa.
Posebnost novega albuma je ta, da se mu je tokrat pridružil fotograf Jure Čufer. Skupaj z njim je Helahirn glasbo razširil še v dimenzijo vidnega. Vsak komad na albumu namreč spremlja fotografija, ki predstavlja razpoloženje glasbenega dela, avtorja pa sta se konceptualno obrnila na ulico in ujela trenutke “surovega biznisa”, kot ga doživljajo berači.
Glasbeno se Helahirn drži svojega prepoznavnega zvoka, mešanice zlomljenih ritmov z udarnimi elektronskimi rifi, na čase temačnega ozračja, po večini pa energičnih sintetizatorskih linij z domiselnimi aranžmaji.
Tesna povezanost fotografije z glasbo pomeni nekaj novega v slovenskem kulturnem prostoru, zato je v kasarni na Lajnarju ob septembrski predstavitvi albuma na Soriški planini potekala tudi razstava fotografij, ki skupaj z glasbo tvori celoto in svetu kaže kotičke in ljudi, ki živijo na robu družbe in so navadno prezrti tako od sistema kot tudi od ljudi, ki se jih navadno na cesti izogibajo.
Helahirn in Jure Čufer sta projekt Raw Business predstavila tudi na 19. mednarodnem festivalu ustvarjalnosti Cmakajne ’17 v Cerknem.
Naslovna skladba novega Helahirnovega albuma je uvrščena tudi na novo DNBKompilacijo 2017, ki bo izšla v sklopu 9. Drum And Bass konference, na kateri se je Helahirn predstavil z izbranim setom drum’n’bassa.
Helahirn je z novim albumom Raw Business gostoval v oddaji Na piedestal.