Na zimskih olimpijskih igrah se lahko zgodi, da bodo hokejske reprezentance ostale tudi brez igralcev iz lige KHL

V Olimpijski areni smo vijugali med dopingom, denarjem in politiko ob pomoči hokeja na ledu. Potem ko je liga NHL prepovedala nastop igralcem, ki igrajo v njeni ligi, se lahko zgodi, da bodo na suhem ostali tudi igralci iz ruske lige KHL. To bi bil tudi za slovensko reprezentanco velik udarec. Rusi samo čakajo na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja – če jim bo v začetku decembra prepovedal nastop na igrah ali jim dovolil nastop pod nevtralno zastavo, bodo hokejisti ostali v klubih.

Športno-politično-dopinška vojna se je preselila na ledene ploskve. Od iger v Naganu smo lahko vsake štiri leta v dresih reprezentance občudovali tudi najboljše hokejiste iz lige NHL. Že dolgo ni novica, da igralcev iz najmočnejše hokejske lige ne bo v Pjongčangu, lahko pa se zgodi, da bodo manjkali tudi hokejisti iz druge najmočnejše svetovne oziroma najboljše evropske lige – ruske kontinentalne lige.

V prispevku lahko med drugim slišite predsednika Mednarodne hokejske federacije IIHF Švicarja Reneja Fasela, ki se je znašel med kladivom in nakovalom. Tako kot liga NHL po besedah vodilnih nima nič od olimpijskih iger oziroma premalo, tako tudi MOK in IIHF ne bosta imela ničesar, če se nazaj potegnejo tudi Rusi in hkrati še za 13 avtobusov igralcev drugih narodnosti. 838 igralcev ima v kontinentalni ligi 10 držav udeleženk olimpijskega turnirja – največ jasno Rusi, po enega pa samo Nemci in Norvežani, Slovenija štiri, in to zelo pomembne igralce.

Predsednik mednarodne olimpijske družine Thomas Bach je bil ta konec tedna v Zagrebu. V preteklih dneh je okrcal Ruse, naj ne poskušajo pritiskati prek različnih kanalov na odločitev o usodi ruske olimpijske odprave. Petnajst izkušenih članov komiteja ob pomoči dveh komisiji – Schmidove in Oswaldove – bo petega decembra sporočilo svojo odločitev. O zapletu smo z različnih zornih kotov govorili v Nedeljskem športnem popoldnevu.

Marko Pangerc