Tokrat gostje Evrope, osebno! nismo iskali mi, ampak je na nek način ona našla nas. Helena Klersy je 15 letna nemška šolarka, ki je oktobra na Radiu Slovenija teden dni opravljala prakso. In s svojo prijetnostjo pustila vtis. Celo med montažo današnje oddaje je tonski mojster vzkliknil – aha, to je pa tista prijetna punca iz Nemčije.

Helena Klersy, 15-letna dijakinja iz Nemčije na radijski praksi, je najmlajša gostja Evrope osebno doslej

Helena Klersy

foto: Radio Prvi

Mlada, prijetna in zgovorna 15-letnica iz Nemčije v spremstvu novinarskega kolega s prvega programa vstopi v režijo Vala 202 in se predstavi. Z dobro slovenščino in z ravno prav nemškega naglasa, da se za njim verjetno skriva kakšna zanimiva zgodba. Denimo njene mame, Slovenke: “Starši so se spoznali naključno – oče se je sredi devetdesetih s kolesom vozil po Sloveniji. Tri leta pozneje se je mama preselila v Nemčijo.” Helena Klersy, sicer še srednješolka, je en teden preživela na radiu na novinarski praksi. Na obeh straneh mikrofona.

“Nikoli mi ni bilo žal, da sem se naučila slovenščino. Zdaj mi pomaga pri učenju latinščine, struktura stavkov je podobna.”

Helena Klersy je tako prakso opravila kar v Sloveniji, kjer ima še kar nekaj sorodnikov, med njimi kar nekaj vrstnikov. Tudi zato vsako leto vsaj enkrat, običajno poleti, pridejo v Slovenijo: “V Sloveniji so po mojih opažanjih ljudje odprti in srčni.”

Tadej Košmrlj