Kako pomembna reč je v življenju revnega najstnika imeti majhno žepnino, denimo tako, ki ti omogoča evro na dan za kavico s sošolci? Raziskava, ki jo je za svoj magisterij prav na primeru otrok iz Botrstva Primorka Jasmina Jerant opravila na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti kaže, da zelo. Kajti že tako majhna žepnina lahko najstnikom odpre vrata v socialno vključenost med vrstnike in s tem do socialnega kapitala, ki ga s tem dobijo za vse življenje.

Z magistrsko nalogo na mednarodni fakulteti se konceptu Botrstva odpirajo vrata v druge evropske države

Kako pomembna stvar je v življenju revnega najstnika imeti majhno žepnino, denimo tako, ki ti omogoča evro na dan za kavico s sošolci? Raziskava, ki jo je za svoj magisterij prav na primeru otrok iz Botrstva Primorka Jasmina Jerant opravila na Srednjeevropski univerzi v Budimpešti, kaže, da zelo. Kajti že tako majhna žepnina lahko najstnikom odpre vrata v socialno vključenost med vrstnike in s tem do socialnega kapitala, ki ga dobijo za vse življenje.

Med pripravo magistrske naloge na primeru projekta Botrstvo v Sloveniji se je izkazalo, da je Botrstvo najbrž edini evropski projekt, ki najstnikom tako možnost daje s podarjenimi sredstvi botrov, ki niso neposredno vezana na šolski uspeh. Z dokazi o izjemnem pomenu take “žepnine” je magistrska naloga spodbudila številne Jasminine sošolce, da so zanimanje za projekt in idejo, kako pomembno je tako pomagati mladostnikom, razširili tudi v države, od koder prihajajo. Morda prav zaradi te magistrske naloge projekt, kot je Botrstvo, zaživi še kje v Evropi …

Celotna magistrska naloga Jasmine Jerant v angleščini je dostopna tukaj.

* Naslov v prevodu: “Veste, tako je bedno, če nimaš svojega denarja … Samostojni denarni prejemek kot orodje socialne države za na socialni pravičnosti utemeljen spopad z revščino in socialno izključenostjo prikrajšanih adolescentov”

Jana Vidic