V mrzlih dneh in tik pred hrupnim veselim decembrom moramo še bolj kot navadno skrbeti za svoja ušesa in sluh. Če je morda zvončkljanje in pokanje okoli nas v tem delu leta neizogibno, pa večina zvonjenje, šumenje in pokanje v ušesih podcenjuje. Saj poznate šaljivo uganko: povej mi, v katerem ušesu mi zvoni?

V mrzlih dneh in tik pred hrupnim veselim decembrom moramo še bolj kot po navadi skrbeti za ušesa in sluh

Če sta morda zvončkljanje in pokanje okoli nas v tem delu leta neizogibna, pa večina zvonjenje, šumenje in pokanje v ušesih podcenjuje. Saj poznate šaljivo uganko: povej mi, v katerem ušesu mi zvoni?

“Različni ljudje slišijo različne zvoke. Nekateri slišijo bolj visoko frekvenčne zvoke, nekateri nizke, spet drugi slišijo šumenje. To so znaki tinitusa, ki lahko nastane iz različnih vzrokov. Večkrat nastane tudi zaradi okvare sluha, lahko pa imamo v ušesu tujek, vneto srednje uho, okvarjeno vratno hrbetnico itd. Tinitus ima veliko ljudi, 15-30 odstotkov splošne populacije.” – Nina Božanić Urbančič, dr. med., specialistka otorinolaringologije

Tinitus je najbolj moteč v tišini, zato imajo bolniki težave s spanjem, čez dan težave s koncentracijo. Večkrat imajo depresijo, zato je treba zdraviti tudi pridružene bolezni.

Damjan Zorc