Zdi se, da se Grčija ne more otresti kriznih okoliščin. Nedavne poplave so razkrile vse šibke točke grške moderne družbe. Lesbos je še vedno (ne)humanitarno pribežališče, demonstracije pa so nekaj vsakdanjega.

Nedavne poplave so razkrile vse šibke točke grške moderne družbe, Lesbos je še vedno (ne)humanitarno pribežališče, demonstracije pa so nekaj vsakdanjega

Dobrih novic v Grčiji v zadnjem času ni na pretek ali pa ne izstopajo. Zdi se, da se Grčija ne more otresti kriznih okoliščin. Kljub temu, da se naj bi gospodarska rast počasi zviševala pa Grkr recimo udari in opustoši že skoraj tropski vihar. Prejšnji teden je močno deževje zajelo zahodno Atiko – torej atensko regijo, in se zneslo predvsem nad revnimi obalnimi območji. Voda je v nekaterih predelih narasla tudi za 2 metra in odnašala vse pred seboj.

“Ogromno je materialne škode, poplave pa so terjale tudi 21 življenj. Premier Alexis Tsipras je na območju razglasil izredne razmere ter dan žalovanja. Žrtve so bile večinoma starejši ljudje v pritličjih stanovanjskih stavb.”

Sociolog Aliki Mouriki je za Guardian povedal, da so se s temi poplavami razkrile vse šibke točke grške moderne družbe, ki z neuspešnim urbanizmom ter neuspešno politiko stanovanjskih objektov za delavski razred ter revne ne zmore poskrbeti za najbolj ranljive. Poleg tega je območje postalo tudi vabljivo za različne nepridiprave, ki so izkoristili priložnost in začeli ropati prebivalce, tako da so tja poslali tudi dodatne policiste, ki so do zdaj aretirali 12 oseb.

V izredno slabih in nehumanih razmerah se nahajajo begunci in migranti na grških otokih. Po podatkih visokega komisariata za človekove pravice je v Grčiji trenutno več kot 45 tisoč beguncev in migrantov, od tega kar tretjina na otokih v Egejskem morju. Najhuje je na Lesbosu, kamor je pretekli teden naplavilo tri trupla. Na Lesbosu je po zadnjih podatkih več kot 8000 beguncev in migrantov, od tega kar 6000 v nastanitvenem centru Moria, ki ima načeloma prostora zgolj za 2300 ljudi.

“Z otoka praktično nihče ne gre na celino in ravno zaradi tega, ker grške oblasti ne dovolijo, da bi begunce in migrante premestili na celino, nekateri že več kot mesec dni protestirajo na glavnem trgu v mestu Mitilini na Lesbosu. Nekateri od njih tudi gladovno stavkajo.”

 

Damjan Zorc