V Italiji nič novega: begunci, nogomet in mafija

Dopisnik iz Rima Janko Petrovec se tokrat oglaša iz Catanie na Siciliji, kjer so žalostne zgodbe del vsakdana

Janko Petrovec
foto: Osebni arhiv

Janko Petrovec se je v Catanii na Siciliji, kamor z reševalnimi plovili pride največ zajetih beguncev in imigrantov, ki so se podali na smrtonosno pot  preko Sredozemskega morja, spet moral dotakniti žalostne teme, ki pa ni edina v teh dneh pri naših zahodnih sosedih.

“Begunci si reševalnih ladij, čeprav jim s potegom na krov rešijo življenje, v resnici ne želijo videti, saj se pogosto zgodi, da jih vrnejo nazaj v državo iz katere so prišli.”

Velika tragedija se te dni se vrti tudi okoli nogometa, saj se Italija prvič po 60 letih ni uvrstila na svetovno nogometno prvenstvo. Podoba solznega kapetana italijanske reprezentance Gianluigija Buffona so obkrožile svet, krivce pa javnost išče v vrhovnih krogih, na mestu trenerja reprezentance in predsednika italijanske nogometne reprezentance.

“Eden izmed največkrat omenjenih razlogov za neuspeh v dodatnih kvalifikacijah javnost omenja (pre)veliko število tujih nogometašev v ekipi, ki niso čustveno navezani na zgodbo, ki jo piše nogomet v Italiji.”