Predvsem v oddaljenih krajih reševalne službe že nekaj let na pomoč bolnikom s srčnim zastojem pošiljajo tudi laične "prve posredovalce". Večinoma gre za člane prostovoljnih gasilskih društev, ponekod pa so med njimi tudi polprofesionalci oz. t. i "certificirani prvi posredovalci".

V trenutku, ko dispečerji na številko 112 dobijo klic na pomoč zaradi srčnega zastoja, zadušitve ali hude krvavitve, poleg profesionalnih reševalcev aktivirajo tudi »prve posredovalce«

Predvsem v oddaljenih krajih reševalne službe že nekaj let na pomoč bolnikom s srčnim zastojem pošiljajo tudi laične “prve posredovalce”. Večinoma gre za člane prostovoljnih gasilskih društev, ponekod pa so med njimi tudi polprofesionalci oz. t. i “certificirani prvi posredovalci”. Njihova pomoč je smiselna in načrtovana izključno pri tistih stanjih, kjer bolnik prihoda reševalcev nekaj minut kasneje zelo verjetno ne bi dočakal.

“Tudi če bi osebi preživeli srčni napad, bi brez prvih posredovalcev utrpeli nepopravljive nevrološke posledice,” Dr. Matej Strnad

Ne glede na ves entuziazem in morebitno širjenje teh znanj prve pomoči tudi v najmanjše gasilsko društvo, to nikoli bo dovolj za reševanje številnih življenj. S tem se strinjajo domala vsi, tako sogovorniki, kot pripadniki stroke.

“Zelo zaželjeno bi bilo, da bi bil vsak Slovenec prvi posredovalec,” Dr. Matej Strnad

Jana Vidic