Oživljati se je naučilo več kot 4000 udeležencev

Hvala vsem partnerjem organizatorjem več kot 120 brezplačnih tečajev in vsem, ki ste se jih udeležili

foto: Val 202

Predstavniki Rdečega križa Slovenije, Slovenskega animacijskega sveta in številnih partnerskih izvajalcev tečajev so v minulih dneh pripravili več kot 120 brezplačnih dogodkov, na katerih je bilo mogoče usvojiti ali pa le osvežiti znanje, ki resnično rešuje življenje.

A le, če ga imamo in če ga uporabimo. Čeprav srčni zastoj na leto prizadene okoli 1500 ljudi v Sloveniji, jih preživi le okoli desetina. Tudi zato, ker le tretjina očividcev v trenutku, ko se človek pred njimi zgrudi pred njimi, sploh skuša pomagati.
Tako slaba odzivnost, s tem pa stotine izgubljenih življenj letno, nas uvrščata na samo evropsko dno.

Nekaj jih bodo – predvsem v vaseh in manjših krajih – v prihodnje gotovo lahko rešili “gasilci- prvi posredovalci”, ki postajajo vse pomembnejši del reševanja pri nas in na pomen katerih smo opozorili v Vročem mikrofonu.

In zadnji primer uspešnega reševanje se je zgodil tik pred našo letošnjo akcijo v gorenjskih Selcah.In da bi tako brezhibno znali pomagati prav vsi laiki, se na Valu 202 trudimo že nekaj let z našimi posebnimi akcijami “Sekunde rešujejo”.

Letošnje rekordno zanimanje za brezplačne tečaje kaže, da so ljudje res zavedajo pomena znanja oživljanja. Izvajalci tečajev s številnih koncev države so poročali o izjemno dobri udeležbi, ponekod so organizatorji pripravili celo dodatne termine, ponekod so bili presenečeni nad tem, da se je odzvalo veliko družin in so se postopkov oživljanja naučili vsi člani.

Organizatorji ocenjujejo, da se je letošnjih predavanj in praktičnih vaj udeležilo več kot 4000 ljudi, ki so na tečajih izvedeli tudi, da je za preživetje je ključnih prvih nekaj minut po zastoju srca, z vsako zamujeno odteče tudi 10 odstotkov možnosti, da bo človek preživel..

In vse premalo se zavedamo, da bomo z znanjem temeljnih postopkov oživljanja zelo verjetno pomagali nekomu, ki ga poznamo: podatki reševalcev namreč kažejo, da bodo tisti, ki znajo oživljati, v tretjini odstotkih primerov pomagali svojim najbližjim, v tretjini sodelavcem in v tretjini znancem in prijateljem. Le nekaj odstotna je možnost, da boste življenje reševali popolnemu neznancu.

Če vam to jesen ni uspelo ujeti prav nobenega od brezplačnih tečajev, bodite pozorni na dogodke reševalcev, Rdečega križa in študentov medicine v vašem kraju, na brezplačne tečaje pa vas bomo vse leto opozarjali tudi v naših obvestilih.

Hvala vsem partnerjem, ki so kakorkoli pripomogli, da je letošnja akcija tako dobro uspela:

Slovenskemu reanimacijskemu svetu

Rdečemu križu Slovenije,

Društvu srčnih bolnikov, Koronarni klub Mežiške doline in AED rešuje življenja

Za življenje! Ljubljana

Za življenje! Maribor

Simulacijski center ZD Ljubljana

ZD Trebnje

ZD Logatec

ZD Ptuj

ZD Ribnica

UKC Maribor 

PGD Lovrenc na Pohorju 

PGD Kovor 

Lions klubi

Hvala vsem, ki ste se udeležili katerega od tečajev in ki veste, da so vaše roke tiste, ki bodo odločilne, ko bo šlo za življenje bližnjega. Nekaj znanja in koristnih informacij o tehnikah oživljanja najdete tudi na naši spletni strani, kjer smo pod zavihkom “Sekunde rešujejo” zbrali vse oddaje na to temo, s katerimi smo vas že v minulih letih opomnili, kako pomembno je, da znate oživljati.