“Ko letimo proti očesu orkana, je to najbolj nemirno območje. Takrat pihajo najmočnejši vetrovi, ki letalo sukajo levo in desno. Ko pa se enkrat prebijemo skozi orkan, nas čaka izjemen prizor - sončno vreme, okrog pa čudovite strukture oblakov, kot bi jih nekdo naslikal,” tako svojo pot skozi orkane opisuje meteorolog in lovec na orkane Ryan Rickert s 53. izvidniške meteorološke eskadrilje.

Da so orkani nekaj izjemnega (in hkrati grozljivega), se lahko prepričamo vsako poletje, ko silovito udarijo predvsem v državah v Karibskem morju. Letošnja orkanska sezona se zdaj približuje koncu, kaj pa nam je pustila? Veliko opustošenja, pa tudi vprašanj - ali je pojav vedno močnejših orkanov posledica našega vpliva na podnebje ali so vedno obstajali tako uničujoči orkani. Poleg tega pa se bomo z lovcem na orkane odpravili vse do očesa tropskega ciklona. Pripnite si varnostne pasove in poletite z nami.

V tropski ciklon smo se zapeljali z lovcem na orkane, ki pravi, da ga v središču orkana pričaka sončno vreme, okrog očesa pa je izjemna kompozicija uničujočih oblakov

“Ko letimo proti očesu orkana, je to najbolj nemirno območje. Takrat pihajo najmočnejši vetrovi, ki letalo sukajo levo in desno. Ko pa se enkrat prebijemo skozi orkan, nas čaka izjemen prizor – sončno vreme, okrog pa čudovite strukture oblakov, kot bi jih nekdo naslikal,” tako svojo pot skozi orkane opisuje meteorolog in lovec na orkane Ryan Rickert 53. izvidniške meteorološke eskadrilje.

Da so orkani nekaj izjemnega (in hkrati grozljivega), se lahko prepričamo vsako poletje, ko silovito udarijo predvsem v državah v Karibskem morju. Letošnja orkanska sezona se zdaj približuje koncu, kaj pa nam je pustila? Veliko opustošenja, pa tudi vprašanj – ali je pojav vedno močnejših orkanov posledica našega vpliva na podnebje ali so vedno obstajali tako uničujoči orkani. Tom Knutson, NOAA

“Zaradi segrevanja ozračja je več izhlapevanja vode v atmosfero – tako so boljši pogoji za nastanek silovitih orkanov.”

Dejavnost orkanov je v Atlantskem oceanu je spremenljivka. V 50. letih prejšnjega stoletja jih je bilo veliko, dejavnost se je v 70., 80. in 90. letih vse do 1995 zmanjšala. Potem se je do leta 2010 spet okrepila, zdaj smo spet priča zmanjšanju števila tropskih ciklonov. Ni enega samega krivca, zakaj je tropskih ciklonov kdaj več in kdaj manj. 

“Smo pa z našimi meteorološkimi modeli odkrili, da se povprečna moč orkanov zvišuje, do konca 21. stoletja naj bi se njihova moč povečala za dodatna dva odstotka, do takrat naj bi se temperatura morske gladine zvišala za 1,7 stopinje Celzija.”

Strokovnjaki pravijo, da si niti dva orkana nista podobna. Vsak ima svoje značilnosti, vsak ima svojo moč, vsak za seboj pusti ali opustošenje ali pa ga moči zapustijo, še preden doseže kopno. Vendar nobenega od njih ne smemo podcenjevati. Od leta 1900, odkar spremljajo orkane, smo tudi z meritvami, ki jih opravljajo naši sogovorniki, bolje pripravljeni na tropske ciklone. Za primerjavo – leta 1900 je orkan v Teksasu zahteval 8000 življenj, letošnji Harvey, Irma, Jose in Maria skupaj pa v Združenih državah 103. Če prištejemo zraven še otoke v Karibskem morju, je bilo letos žrtev 425.

POIMENOVANJE TROPSKIH CIKLONOV

Kako poteka izbor imen orkanov in da gre pri tem za zelo resno zadevo, je povedal Taoyong Peng, vodja Svetovne meteorološke organizacije, kjer odločajo o poimenovanju orkanov in tudi upokojitvi določenih imen.

Maja Stepančič