V oddaji Na piedestal smo predstavili projekt in CD Rock mi Monk, s katerima Kombo B z umetniškim vodjo Zlatkom Kaučičem zaznamuje 15-letnico KUD-a Zvočni izviri.
Pobudo za ustanovitev društva KUD Zvočni izviri, ki je sinonim za šolo tolkalca, bobnarja, skladatelja in glasbenega pedagoga Zlatka Kaučiča, je pred petnajstimi leti dal takratni tajnik Zveze kulturnih društev Nova Gorica Boleslav Simoniti. Šola in zasedba Kombo delujeta v okviru KUD-a Zvočni izviri po programu, ki ga je Kaučič priredil posebej za svoje varovance, mlade glasbenike iz vse Slovenije, z namenom ustvarjati glasbo zunaj klišejev sodobne popularne produkcije in na oder Zvočnih izvirov pripeljati spontanost, ustvarjalnost in čistost glasbe. Glasba, ki nastaja, je ustvarjalna in teži k multidirekcionalnosti – zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov.
Številne glasbene projekte šole Kombo spremljajo ciklusi koncertov z domačimi in tujimi glasbeniki. Kombo je sodeloval že s svetovno priznanimi glasbeniki (Herb Robertson, Javier Girotto, Emanuele Cisi, Bruno Cesselli, Ares Tavollazi, Massimo de Mattia, Alexsander Balanescu in drugi), koncertiral na domačih in tujih prizoriščih, doma in v tujini pa za svoje ustvarjanje dobiva tudi odlične recenzije.
Po prvencu ''Zvočni izviri vol.1'' (2003), ploščah ''Skriti kotički svetlobe'' (2005), ''Biči'' (2008), ''Zvočna polja za T.S.'' (2012), ''Hramo'' (2015) je Kombo z vodjo Zlatkom Kaučičem ob 15-letnici KUD-a Zvočni izviri pripravil novi projekt Rock mi Monk. Projekt je posvečen 100-i obletnici rojstva Theloniousa Monka, genialnega pianista in skladatelja, enega izmed pionirjev bebop-a, čigar skladbe sestavljajo pomemben del standardnega jazzovskega repertoarja. Izbor skladb v funk, rock in dub priredbi skupine Kombo B na novem glasbenem izdelku, CDju z naslovom Rock mi Monk, je poklon mladih glasbenikov enemu od največjih glasbenih umov 20. stoletja. Kombo B so: Zlatko Kaučič – umetniški vodja, Jan Jarni – kitara, Peter Kastrin – kitara, Matjaž Bajc – bas / kontrabas, Jure Boršič – saksofon, Tomi Novak – bobni, Robi Erzetič – bobni, Žiga Ipavec – bobni / tolkala, Urban Kušar – bobni / tolkala.
Kombo B ga je s sodelovanjem Komba C predstavil na 13. Festivalu slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem, v sredo, 11. 10., bo koncert v Kinu Šiška v Ljubljani, v sredo, 25.10.2017, pa na festivalu Oktober jazz v Kulturnem domu v Novi Gorici.

V oddaji Na piedestal smo predstavili projekt in CD Rock Mi Monk, s katerima Kombo B z umetniškim vodjo Zlatkom Kaučičem zaznamuje 15-letnico KUD-a Zvočni izviri

Pobudo za ustanovitev društva KUD Zvočni izviri, ki je sinonim za šolo tolkalca, bobnarja, skladatelja in glasbenega pedagoga Zlatka Kaučiča, je pred petnajstimi leti dal takratni tajnik Zveze kulturnih društev Nova Gorica Boleslav Simoniti. Šola in zasedba Kombo delujeta v okviru KUD-a Zvočni izviri pri Zvezi kulturnih društev Nova Gorica po programu, ki ga je Kaučič priredil posebej za svoje varovance, mlade glasbenike iz vse Slovenije, z namenom ustvarjati glasbo zunaj klišejev sodobne popularne produkcije in na oder Zvočnih izvirov pripeljati spontanost, ustvarjalnost in čistost glasbe. Intenzivni program združuje tehniko, improvizacijo, igranje avtorske glasbe, osvajanje koncepta harmonije ter skupinsko delo v Kombovih zasedbah. Glasba, ki nastaja, je ustvarjalna in teži k multidirekcionalnosti – zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov.
Številne glasbene projekte šole Kombo spremljajo ciklusi koncertov z domačimi in tujimi glasbeniki. In prav to medsebojno in mednarodno sodelovanje je pomembno za še večjo kakovost in odprtost društva – za nove člane, projekte in druge umetnosti.
Iz šole Kombo so izšli glasbeniki, kot so Samo Šalamon, Vid Drašler, Jošt Drašler, Boštjan Simon, Jani Šepetavec, Marko Lasič, Gal Furlan, Vitja Balžalorsky, Marek Fakuč ter še številni drugi izjemni glasbeniki.
Kombo je sodeloval že s svetovno priznanimi glasbeniki (Herb Robertson, Javier Girotto, Emanuele Cisi, Bruno Cesselli, Ares Tavollazi, Massimo de Mattia, Alexsander Balanescu in drugi), koncertiral na domačih in tujih prizoriščih, doma in v tujini pa za svoje ustvarjanje dobiva tudi odlične recenzije.
Po prvencu Zvočni izviri vol.1 (2003), ploščah Skriti kotički svetlobe (2005), Biči (2008), Zvočna polja za T.S. (2012), Hramo (2015) je Kombo z vodjo Zlatkom Kaučičem ob 15-letnici KUD-a Zvočni izviri pripravil novi projekt Rock Mi Monk. Projekt je posvečen 100-i obletnici rojstva Theloniousa Monka, genialnega pianista in skladatelja, enega izmed pionirjev bebop-a, čigar skladbe sestavljajo pomemben del standardnega jazzovskega repertoarja. Izbor skladb v funk in rock priredbi skupine Kombo B na novem glasbenem izdelku, CDju z naslovom Rock Mi Monk, je poklon mladih glasbenikov enemu od največjih glasbenih umov 20. stoletja. Kombo B so: Zlatko Kaučič – umetniški vodja, Jan Jarni – kitara, Peter Kastrin – kitara, Matjaž Bajc – bas / kontrabas, Jure Boršič – saksofon, Tomi Novak – bobni, Robi Erzetič – bobni, Žiga Ipavec – bobni / tolkala, Urban Kušar – bobni / tolkala.
Kombo B ga je v petek, 6. 10., predstavil na 13. Festivalu slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem, v sredo, 11. 10., bo koncert Komba B s sodelovanjem Komba C v Kinu Šiška v Ljubljani, v sredo, 25.10.2017, pa na festivalu Oktober jazz v Kulturnem domu v Novi Gorici.
Nekatere izmed skladb z novega CD-ja Rock Mi Monk Komba B Šole Zlatka Kaučiča ste slišali med pogovorom z vodjo in člani Komba B v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele