Klub klubov

“Full Moon Fever je eno mojih boljših del. Upam vsaj”

V oddaji smo se poslovili od Toma Pettya, ameriškega pevca, kitarista in avtorja

tompetty002

Večino kariere je ustvarjal v okviru skupine Tom Petty & The Heartbreakers, nekaj albumov pa je posnel tudi sam. Edini koncertni album so izdali leta 1986, a ta ni bil dobro sprejet. Napaka je bila popravljena 23 let kasneje s četvernim Live Anthology, na katerem je predstavljen prerez kariere skozi žive posnetke.

Vse se je začelo, ko je Mike Cambell zaigral ta kitarski rif. Mislim, da je bil še edini tak, ki je ostal. Jimmy Page je porabil vse druge. Nikoli še nisem napisal pesmi o vožnji, ta pa me je spominjala na hitro vožnjo v korveti. Tako je nastala zgodba o tem, kako se vozim po cesti in poslušam Dela Shannona.” – Tom Petty o skladbi Runnin’ Down A Dream

“Mislim, da je Full Moon Fever eno mojih boljših del. Upam vsaj. Med snemanjem albuma je bila, kadar koli sem zvečer pogledal v nebo, polna luna. Takrat počneš stvari, za katere ne najdeš razlage, zakaj jih delaš, v takšnem duhu je nastal tudi ta album.”

V srednjih 60-ih letih, ko je bil star 15 let, se je zgledoval predvsem po Stonsih in Beatlih. Bili so oni in potem vsi drugi: “Tudi vsi singli glasbene skupine The Kinks so mi bili všeč, predvsem njihovi singli, albumi manj, saj se mi je zdelo, da so s kakšnimi komadi pač dopolnili album. Tega pri Stonsih in Beatlih ni bilo.”

Zelo na hitro je spoznal Elvisa Presleyja: “Odraščal sem na Floridi, kjer sem imel strica, ki je delal v filmski industriji. Elvis je prišel na Florido na snemanje filma in stric je bil del ekipe. Povabil me je na filmsko prizorišče, kjer sem ga spoznal zelo na hitro in takrat sem vedel, da bo rock n roll moje življenje.”

Ko je Mudcrutch bend razpadel, sem se čutil dolžnega izdati album. Spoznal in sodeloval sem z veliko dobrimi glasbeniki, kot so Alice Cooper, Jim Gordon, John Sebastian in zato sem hvaležen, nisem pa bil nikoli preveč navdušen nad tem, saj ni enako, kot če imaš bend. Vedno sem želel biti v bendu oz. ga imeti.”