Nedaleč od Krtine je vaška gostilna, kot jih je na stotine po slovenskem podeželju. Z eno veliko razliko - v njej strežejo izključno italijanske jedi in točijo samo italijanska vina. Z eno drobno izjemo, ki so jo 'izsilili' domačini. V kuhinji poveljuje 'capo cuoco' Roberto Monas, polnokrvni Italijan, ki prihaja iz Torina, kamor so se njegovi starši po drugi svetovni vojni preselili iz hrvaške Istre.

Prepotoval je pol sveta in se pred dobrimi petnajstimi leti iz ljubiteljskega prelevil v profesionalnega kuharja. Roberto Monas zdaj kuha v Moravški dolini

Nedaleč od Krtine je vaška gostilna, kot jih je na stotine po slovenskem podeželju. Z eno veliko razliko – v njej strežejo izključno italijanske jedi in točijo samo italijanska vina. Z eno drobno izjemo, ki so jo ‘izsilili’ domačini. V kuhinji poveljuje ‘capo cuoco’ Roberto Monas, polnokrvni Italijan, ki prihaja iz Torina, kamor so se njegovi starši po drugi svetovni vojni preselili iz hrvaške Istre.

“V gostilni ponujamo drugačne jedi kot drugod, zato z ostalimi nismo konkurenti, ampak prijatelji. To mi veliko pomeni.”

Prepotoval je pol sveta in se pred dobrimi petnajstimi leti iz ljubiteljskega prelevil v profesionalnega kuharja. Zaradi ljubezni se je preselil v Kamnik, zdaj pa že 4 leta suče kuhalnico v Moravški dolini. “Nekaterih sestavin v Sloveniji ni, dobivam jih iz Italije. A pomembno mi je, da dobim sestavine tudi s terena, kjer delam.

“Slovenci predolgo kuhate testenine, minuto manj bi bilo v redu. Pokuhajte jih raje še pol minute z omako, boljši okus bo.”

Miha Švalj