Svetovni festival poezije v Atenah

Slovenska poezija v središču

foto: Gašper Andrinek

V grški prestolnici je ta teden potekal tretji Atenski svetovni festival poezije, ki se danes zvečer zaključuje. Na festivalu, kjer je nastopilo 70 pesnic in pesnikov iz 17 držav, so v središče postavili Slovenijo. 

Na slovensko-grškem večeru, kot so organizatorji poimenovali dogodek, je slovensko pesniško reprezentanco vodil predsednik Društva pisateljev Ivo Svetina, z njim pa so se festivala udeležili še Petra Kolmančič, Maja Vidmar in Aleš Šteger

Grčija ima izjemno bogato svetovno pesniško tradicijo, a so že na 3. festivalu postavili v središče slovensko poezijo, nad katero je bil včeraj navdušen tudi legendarni grški pesnik Titos Patrikios, ki je dejal da je poezija univerzalen jezik in predstavlja most med narodi. 

Festival literarna organizacija Poet’s Circle pripravlja vsako drugo leto. Vse pesmi, ki so bile letos predstavljene bodo izšle tudi v festivalski reviji. Glede na to, da bodo Atene naslednje leto svetovna prestolnica knjige, Ljubljana pa je ta naziv prejela leta 2010, je Ivo Svetina povedal, da je drugo leto nova priložnost za grško-slovensko literarno sodelovanje.