Je Peter Nos res vsemu kos? Je Krojačku Hlačku uspel preboj v Parizu? Je nemara gej? Je mladi košarkar Ranta res navaden štor? Vse to bo povedal mladinski pisatelj Primož Suhodolčan. Pa še to, ali je njegov fotr Leopold res rad bral Alana Forda.

Mladinski pisatelj, ki boj z Deso Muck za naziv najbolj branega, primerja z derbijem med Mariborom in Olimpijo

Je Peter Nos res vsemu kos? Je Krojačku Hlačku uspel preboj v Parizu? Je nemara gej? Je mladi košarkar Ranta res navaden štor? Vse to je povedal mladinski pisatelj Primož Suhodolčan, ki ima ogromno skupnega tudi z največjim slovenskim junakom ta hip, Goranom Dragićem.

“Nekateri si predstavljajo, da je enostavno napisati otroško knjigo. To ni enostavno. Če otrokom ni všeč, nimaš šans.”

Njegove boje z mladinsko pisateljico Deso Muck za naziv najbolj branega, primerja s športnim derbijem med Olimpijo in Mariborom. V Sloveniji pa po njegovem mnenju mladinska literatura ne spada med najbolj cenjene.

“Pri nas je tako – če pišeš o težavah, je to kritično gledano na višjem literarnem nivoju. Če je knjiga pozitivna, pa je to ‘kar neki’.”

Začel je pisati že v prvem razredu osnovne šole, njegova prva knjiga “Košarkar naj bo” pa je izšla, ko je dopolnil 35 pomladi. Svoj knjižni prvenec je sicer spisal že nekaj let prej.

“Določene stvari preverjam pri živi publiki. Veliko hodim po šolah. Razumeti moram bralce, za katere pišem.”

Njegov oče Leopold je bil velik ljubitelj Alana Forda, najbolj všeč mu je bil lik Sira Oliverja. Z očetom je kultne stripe bral v srbohrvaščini, kasneje sta jih skupaj analizirala.

“Alan Ford je večna zadeva. To je naša biblija! Tudi če vsi Alani Fordi zgorijo, mi znamo vse ‘fore’ na pamet.”

Miha Šalehar