Glavno težavo v gorah predstavljajo "mobitel planinci", katerih prenosni telefon predstavlja najpomembnejši varnostni pripomoček

Glavno težavo v gorah predstavljajo "mobitel planinci", katerih prenosni telefon predstavlja najpomembnejši varnostni pripomoček

September in oktober sta, ob primernem vremenu, za prave planince najlepša meseca.  Tudi zato, ker poletje v gore privabi ogromno neizkušenih pohodnikov.

Gorski reševalci so imeli letos izjemno pestro poletje, v gorah je bilo več planincev, predvsem zato, ker so tudi še včeraj “neplaninci” iskali ohladitev na višjih nadmorskih višinah.

“Z množičnimi obiski se statistično poviša tudi število nesreč in letos beležimo 389 nesreč, kar je približno 40 več kot lani, je pa res, da je letos na srečo manj smrtnih žrtev.” –  Matjaž Šerkezi, predstavnik komisije za informiranje in analize pri Gorsko reševalni zvezi Slovenije.

V zadnjih letih narašča  število nesreč med adrenalinskimi navdušenci, ki zahtevajo tudi nova znanja gorskih reševalcev, zato so na zvezi organizirali kar nekaj usposabljanj in predavanj. Na nove načine reševanja se morajo prilagajati tudi člani helikopterske ekipe za reševanje.

“Adrenalinski športi so splošen trend v svetu, poškodbe sicer niso toliko bistveno drugačne, so pa pri določenih športih zelo hude.  Nesreče jadralnih padalcev, zmajarjev, padci z višine, so pogosto visoko energijske poškodbe, kot jim pravimo v medicini.  In zato se srečujemo z novimi izzivi.” – Dr. Iztok Tomazin

Na prvem mestu med vzroki za nesreče je še vedno zdrs ali padec, s prilivom mnogih “novih” planincev pa je v letošnjem poletju opazen tudi trend reševanj zaradi splošnega zdravstvenega stanja.  Slovenski planinci pa naj bi bili iz leta v leto bolje opremljeni, tudi vsebina nahrbtnika naj bi bila bolj primerna kot pred leti.

“Mislim, da sta dva trenda. Tisti, ki so že prej hribe kolikor toliko resno jemali, so v tem še napredovali, bolje so opremljeni, bolje so informirani.  Narašča pa tudi število neodgovornežev, ki bi radi svoja adrenalinska doživetja dopolnili s hribovskimi doživetji, brez ustrezne priprave.” – Dr. Iztok Tomazin

Matjaž Šerkezi pa poudarja in svetuje, da v gorah ugasnite mobilne podatke, ker so glavni potrošnik baterije. Na pošiljanje selfijev počakajte do vrnitve v dolino ali pa imejte v nahrbtniku rezervno baterijo. Navadno je tako, da takrat, ko stvar resnično potrebujemo, ta ne deluje.

 

 

Aleš Smrekar