Po poletnem zatišju sta intenzivne pozive k spoštovanju mednarodnega prava vnovič slišali obe strani

Po poletnem zatišju sta intenzivne pozive k spoštovanju mednarodnega prava vnovič slišali obe strani

Že 12 let zapored se privajamo na dejstvo, da se z začetkom šole začenja tudi Blejski forum. Tudi letos se je, strateški ostaja, še vedno pa ima tudi osrednjo vlogo naš zunanji minister Karel Erjavec.

Tako pred leti je nov začetek še vedno v fokusu, le da se je letošnji omejil na ofenzivo implementacije arbitražnega sporazuma z našo južno sosedo. Po poletnem zatišju sta tako intenzivne pozive k spoštovanju mednarodnega prava vnovič slišali obe.

"Če ne bomo spoštovali vladavine prava, Evropska Unija ne mogla preživeti. Upamo in pričakujemo, da bosta obe strani uveljavili razsodbo." - podpredsednik evropske komisije Frans Timermans

Medtem, ko slovenski politični vrh ni bil popolnoma enoten pri načinu komunikacije s Hrvaško, Erjavec nadaljuje in naniza argumente, ki govorijo v škodo nerešenih hrvaških meja s sosednjimi državami v regiji. Tudi za Srbijo, Črno goro in Bosno in Hercegovino so hrvaška ušesa gluha.

"Mi imamo s Hrvati preveč svojih težav, da bi sodelovali pri slovensko-hrvaških sporih." - srbski zunanji minister Ivica Dačić.

Karte, ki jih je izbrala slovenska diplomacija so torej na mizi, tista o vstopu Hrvaške v schengensko območje pa seveda ostaja v rokavu. Kljub vsemu pa je dokaj nenavadno, ko seveda govorimo o diplomaciji, da je bilo na glas izrečenih tako veliko besed.

Blejski forum, ki je v očeh javnosti bolj ali manj obtičal na slovensko hrvaški meji pa je sicer ambicioznejši in ob regionalnih odpira tudi vrsto drugih vprašanj nove globalne stvarnosti. In ta se dogaja tudi na korejskem polotoku, kjer severni del napenja mišice in izvaja nevarne manevre. Zaradi najmočnejšega jedrskega poskusa Severne Koreje do zdaj se je na izrednem zasedanju sešel Varnostni svet, marsikdo pa je mnenja, da je čas za izčrpanje vseh diplomatskih načinov.

"Njegovi jedrski poskusi in grožnje z napadi dokazujejo, da izziva vojno. ZDA si vojne nikoli ne želi, tudi zdaj ne, a ima naše potrpljenje mejo." - ameriška veleposlanica pri Združenih narodih, Niki Hely.

Kot da ne bi bilo dovolj orkanov, ki jih razvija narava sama … Irma je na svojem pohodu čez Karibe uničila več kot 90 odstotkov naselij na otokih Barbuda in Sveti Martin, in ni še rakla zadnje. Priprave na Floridi so v polnem teku.

"Vsak prebivalec Floride mora to vzeti resno in zavarovati svojo družino. Posest lahko nadomestite, družine ne. Razmere so resne in ne smemo tvegati. Življenja so ogrožena." - guverner Floride, Rick Scott

Boris Žgajnar