Superior Engineering je ekipa mladih nadobudnih študentov, ki z dirkalnikom lastne izdelave tekmujejo na tekmovanjih Student formula po vsej Evropi.

Ekipa več kot tridesetih študentov z različnih fakultet je v nekaj mesecih praktično iz ničesar sestavila zavidanja vreden dirkalnik

Griffin je približno 220 kilogramov težak dirkalnik, ki domuje v mali garaži na študentskem kampusu. Laika  na prvi pogled spominja na gokart, vendar podobnosti po besedah vodje elektro oddelka pri ekipi Superior Engineering Roka Kališnika res ni veliko.

“Gokard in Griffin sta kot dan in noč. Prvi ima prav tako štiri kolesa, volan in sedež, tu pa se podobnosti končajo.”

Ta lahek dirkalnik v sebi skriva veliko moč. Štiritaktni motor ima prostornino 675 kubičnih centimetrov in ima približno 100 konjskih moči.

“Do sto kilometrov na uro pospeši v manj kot štirih sekundah, končna hitrost pa je zaradi specifike tekmovanja omejena na 150 kilometrov na uro.”Tim Novak, vodja ekipe in prvi voznik

Omenjeno tekmovanje je Student Formula, pod okriljem katerega se vsako leto prek 500 ekip pomeri na okoli 40 tekmovanjih po vsem svetu. Ekipa Superior Engineering se je letos udeležila treh tekmovanj. V Assnu na Nizozemskem so presegli pričakovanja in še z lanskim prototipom Minka osvojili drugo mesto med bencinskimi dirkalniki ter peto mesto skupno.

V angleškem Silverstonu je ognjeni krst preživel Griffin, vendar je po kopici tehničnih težav svoj pravi potencial pokazal šele na Madžarskem, kjer se je tako na pospeševanju kot v avtokrosu uvrstil na prvo mesto.

Ker fakultete znanja s področja pogonskega sklopa načeloma ne omogočajo, je tekmovanje eden izmed redkih načinov, da mladi inženirji pridobijo znanje in se prikažejo na radarju potencialnih delodajalcev. Pri nas se podjetja bolj kot ne usmerjajo v električne pogone, zato bo tudi dirkalnik ekipe Superior Engineering prihodnje leto poganjala elektrika.

“F1 ekipa Williams daje prednost kandidatom, ki imajo v življenjepisu izkušnje iz tekmovanja Student Formula. Podobno velja pri Porscheju, tako da v tujini podjetja te izkušnje zelo cenijo.” – Tim Novak

 

 

Matevž Polajnar