Od malega do velikega Ostržka

Lani so IG Nobelovo nagrado na področju psihologije dobili znanstveniki, ki so tisoč udeležencev spraševali, kako pogosto lažejo

Podelitev IG Nobelovih nagrad na Univerzi Harvard
foto: Jeff Dlouhy

Najprej se smejimo, nato se zamislimo. To je glavno sporočilo IG Nobelovih nagrad, ki jih vsako leto podeljujejo pred Nobelovimi nagradami. Navadno nagrado dobijo nenavadne, domiselne raziskave, kot je denimo lanska o tem, kako obleka iz različnih materialov (poliestra, bombaža ali volne) vpliva na seksualno življenje podgan, podobne teste pa so izvajali tudi pri moških. Na področju medicine so lani nagrado dobili znanstveniki, ki so odkrili, da lahko srbenje na levi strani telesa ublažimo tako, da se opazujemo v ogledalu in se praskamo po desnem delu telesa (ali obratno).

Na področju psihologije so nagrado dobili raziskovalci, ki so med tisoč udeleženci odkrivali vzroke, zakaj in kako lažejo. Pogovarjali smo se z dr. Maartenom De Schryverjem, ki je eden od avtorjev raziskave. Razložil nam je potek raziskave, pa to, v katerem življenjskem obdobju smo profesionalni lažnivci in kdaj nam gre slabše ter o dejanski zahtevnosti prepoznave, ali nekdo laže ali govori resnico.