Ekolog Uroš Macerl je slaba vest pasivnih kavčarjev, komentira tudi aktualna ekološka vprašanja z Magno na čelu

Nekaj prirojene trme in smisla za upor. Pa veliko, veliko vztrajnosti in neomajnosti. To so lastnosti, ki jih mora imeti vsak svetovno znan aktivist v boju proti onesnaževanju narave. Uroš Macerl, ovčjerejec iz Ravenske vasi pri Zagorju, jih ima: "Na hribovski kmetiji se do večera zelo nadihaš, zato je še toliko bolj pomemben čist zrak. Nikoli nisem razmišljal, da bi zbežal s kmetije. To hišo vonjam od otroških let, v celoti jo ogrevamo s krušno pečjo."

"Res je naduto, da predsednik vlade v primeru Magne govori o metanju polen pod noge."

Letošnji Goldmanov okoljski nagrajenec za Evropo, ekokrogovec iz revirjev, slaba vest vseh pasivnih kavčarjev - in še slabša vest za korporacijske direktorje profitarskih onesnaževalcev. Pričakal nas je kar na svoji kmetiji: "Tole nedeljo pa ne morem nikamor, je kurban bajram, za nas ovčjerejce vrhunec sezone."

Macerl poudarja, da je tudi v ekologiji pomembno timsko delo, v Ekokrogu so se s kemijo, biologijo, pravom, mediji … ukvarjali strokovnjaki. Aktivisti se dobivajo zvečer, ko je delo na kmetiji narejeno: "Lafarge je imel veliko denarja, vedeli so, da morajo financirati tiste, ki imajo največji vpliv. Na primer bolnišnico, vrtce, šole …" 

"Multinacionalke vodijo svet. Omejiti bi morali njihovo moč. Sistem bi moral biti bolj pravičen."

Komentira tudi aktualno dogajanje okrog Magne: "Če bi povedal vse, kar si mislim o Magni, to ne bi bilo za na radio. Meni gre na bruhanje, ko slišim o delovnih mestih. V Lafargeu so kljub milijonskim dobičkom vseskozi zmanjševali število zaposlenih. Delovna mesta bi seveda lahko bila tudi v Hočah, ampak zakaj na najboljši lokaciji, ko imamo v Mariboru toliko degradiranih območij, zakaj slovenska politika ponudi rodovitno zemljo, tudi če je Avstrijci ne zahtevajo? V lakirnici hrana ne raste. Pritiski na okoljske organizacije so nedopustni! To je res naduto, da predsednik vlade govori o metanju polen pod noge. Minister Počivavšek je z izjavo o ekoteroristih še največ povedal sam o sebi."

Uroš Macerl o konfliktih znotraj Ekokroga in očitkih enega izmed članov: "To je moja edina bolečina. Skušali smo se pogovoriti."

— ? Val 202 (@Val202) September 3, 2017

Damjan Zorc