Rešitev je državni sklad za financiranje kolektivnih tožb

Kolektivna tožba omogoča zaščito pravic v primerih, ko je oškodovano večje število potrošnikov. Predlog zakona naj bi krepil nadzor nad monopolisti in varoval potrošnike

foto: cosmix/pixabay

Kolektivna tožba je pravni institut, ki omogoča zaščito pravic v primerih, ko je za praviloma manjše vrednosti oškodovano večje število potrošnikov. Predlog zakona po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča krepi nadzor nad monopolisti in varuje potrošnike.

Matjaž Jakin, Zveza potrošnikov Slovenije:” Gotovo smo sposobni organizirati kolektivno tožbo. Postavilo se bo vprašanje financiranja, zato smo predlagali, da bi se naredil državni sklad, iz katerega bi se financirale te tožbe.”

Takšen sklad imajo na primer v Avstriji. V kolektivni tožbi sicer ne bodo mogli tožiti države, prav tako naj zakon ne bi veljal za nazaj. Kaj to pomeni denimo za kreditojemalce v švicarskih frankih, ki so vložili že okoli 100 tožb, ali pa za lastnike vozil, v katera je Volkswagen vgradil sporno programsko opremo za goljufanje na testih izpušnih plinov?

Jorg Sladič, Pravna fakulteta v Mariboru: “Evropska unija skupinske tožbe ureja kot potrošniško pravno varstvo.”