Vesoljsko vreme je eno izmed raziskovalnih polj dr. Primoža Kajdiča iz Murske Sobote, ki že 14 let živi in dela v Mehiki, kjer je astronomija zanimala že Maje. Dr. Kajdič je objavil 30 znanstvenih člankov, zanimajo ga predvsem udarni valovi v bližini Zemlje, ki nastanejo kot posledica dejavnosti Sonca. V Sloveniji je septembra zbral vesoljske fizike z vsega sveta, ki so predstavljali svoja najnovejša dognanja, do katerih so prišli ob pomoči podatkov, ki jih že več kot 15 let zbira misija Cluster. Sodelovanje pri evropskih in globalnih vesoljskih projektih je priložnost tudi za slovenska podjetja, ki so že aktivna na področju 3D tiska. Z dr. Primožem Kajdičem se je pogovarjal Luka Hvalc.

Dr. Primož Kajdič je astrofizik iz Murske Sobote, ki deluje v Mehiki, preučuje vesoljsko vreme, pri vesoljskih projektih vidi tudi priložnost za slovenska podjetja

Vesoljsko vreme? Želimo si lepega, saj lahko poslabšanje vpliva tudi na življenje in razmere na Zemlji, povzroči lahko tudi težave s sateliti in elektriko. Zato je študij vesoljskega vremena ena ključnih tem.

Vesoljsko vreme je eno izmed raziskovalnih polj dr. Primoža Kajdiča iz Murske Sobote, ki že 14 let živi in dela v Mehiki, kjer je astronomija zanimala že Maje. Dr. Kajdič je objavil 30 znanstvenih člankov, zanimajo ga predvsem udarni valovi v bližini Zemlje, ki nastanejo kot posledica dejavnosti Sonca. V Sloveniji je septembra zbral vesoljske fizike z vsega sveta, ki so predstavljali svoja najnovejša dognanja, do katerih so prišli ob pomoči podatkov, ki jih že več kot 15 let zbira misija Cluster.

“Ta hip bi bila vozovnica za Mars enosmerna, saj Mars med drugim nima magnetnega polja.”

Sodelovanje pri evropskih in svetovnih vesoljskih projektih je priložnost tudi za slovenska podjetja, ki so že dejavna na področju 3D-tiska: “Slovenija je pri Evropski vesoljski agenciji sodelujoča država od leta 2010, lani je postala pridružena članica. Del vesoljskih ladij bi lahko natisnili prav s 3D-tehnologijo. Priložnosti so tudi na področju programske opreme.”

Primož Kajdič predseduje tudi društvu v Mehiki živečih Slovencev. V Mehiki živi 60-70 Slovencev, skušajo se dobiti vsaj enkrat na leto, o Majih jim je predaval tudi že slovenski raziskovalec dr. Ivan Šprajc, ki ga v Mehiki vsi poznajo.

“Strah pred Trumpom je v Mehiki bilo zaznati, ampak razmere so zdaj boljše. Ugotovili smo, da ne bo naredil vsega, kar je napovedal.”

Luka Hvalc