Na svojega botra ta hip čaka več kot 150 otrok. Boter lahko postaneš tudi ti!

Trinajstletna Nina, ki so jo starši zapustili, živi s starimi starši in teto ter tetino družino, njihov sopotnik pa je vseskozi tudi huda finančna stiska. Samo v zadnjih nekaj letih so se petkrat selili, doživeli tudi deložacijo, a je družina vseskozi skrbela, da je ob vseh težavah in stiskah Nina lahko nemoteno trenirala tako oboževani judo.

Občutek, da je enakovredna sovrstnikom, da lahko dosega izvrstne rezultate, premaguje tekmice, je za sicer tiho in redkobesedno Nino neprecenljiv. Daje ji občutek, da kljub vsemu, kar se ji dogaja, zmore biti dobra in želi biti še boljša. Ogromno ji pomeni tudi to, da je  z vztrajnim treniranjem zgled tudi sošolcem, ki močno navijajo zanjo.

Tudi svojo prihodnost vidi tesno povezano s tem športom

Športna pot s kopico medalj in doslej najpomembnejšim uspehom, srebrno medaljo na državnem prvenstvu, je za otroka, ki živi v takih razmerah kot Nina, vse prej kot samoumevna: njena skrbnika, stari starši, imata nepopisno mizerne pokojnine, tetina družina, s katero zdaj živijo skupaj, pa živi le od socialne pomoči in otroških dodatkov. Ninina teta pri tem poudarja, da ima k sreči tudi športni klub zelo veliko razumevanja, a kljub temu se stroškov, ki jih je treba plačati, nabere veliko: samo stroški prijav na tekme v tujini in opreme na leto dosegajo skoraj en mesečni dohodek tetine družine.

Že nekaj let vadnino Nininemu klubu plačuje boter prek projekta Botrstvo, zaradi prijazne subvencije kluba od 30 evrov na mesec Nini celo ostane nekaj evrov žepnine.

Nina je v judu že dosegla oranžno-zeleni pas, do črnega je še nekaj stopenj, pot do njega ji lahko preprečijo le finančne ovire, volje ima namreč zagotovo dovolj. In misel na to, da bi samo finance preprečile vstop v telovadnico, je za Nino grozljiv. Zato je tako zelo hvaležna, da od svojega, zanjo anonimnega botra, dobiva mesečni znesek prav za razvoj svojega talenta in za sledenje svojim ciljem.

Za številne otroke 30 evrov na mesec, ki jih zanje darujejo njihovi botri, pomeni prav vstopnico v šport, glasbeno, jezikovno ali kakšno drugo dejavnost.

Med več kot 150 otroki, ki zdaj pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje čakajo na svojega botra, je kar nekaj takih, ki bi jim takšna pomoč botrov lahko pomagala prav pri razvoju talenta.

Več informacij, kako lahko kateremu izmed njih olajšate to šolsko leto, dobite na spletni strani www.boter.si

Jana Vidic