“Z razglasitvijo države Kurdi ne bodo hiteli”

Dopisnica z Bližnjega vzhoda Karmen Švegl o slovenskih navijačih v Carigradu in podrobneje o kurdskem referendumu

Reka v kurdskem delu Iraka.
foto: WriaHasan/pixabay

Karmen Švegl se je tokrat delno prelevila v športno novinarko, saj je na evropskem prvenstvu spremljala slovensko košarkarsko reprezentanco v Carigradu. “Neverjetno je bilo, to ni bil več športni dogodek, pač pa je postal vsenacionalni dogodek.”  

“Po navadi govorim z ljudmi, ki se jim je zgodilo nekaj groznega. Tokrat pa je bilo vse prežeto z veseljem, kar je bila tudi zame dobrodošla osvežitev.”

Včeraj je 5,6 milijona iraških Kurdov na referendumu odločalo o neodvisnosti iraškega Kurdistana. Več kot 90 odstotkov jih je obkrožilo da, vendar po besedah Karmen Švegl “z razglasitvijo države ne bodo hiteli, pogajali se bodo tudi dve leti ali več, če bo treba”. Upoštevati morajo namreč ostra nasprotovanja svetovnih sil in Iraka.

“Predvsem bodo politiki dejstvo, da več kot 90 odstotkov iraških Kurdov želi neodvisno državo, izkoristili kot podlago za trša pogajanja z Bagdadom.”

Vojaških spopadov naj ne bi bilo, je pa res, da so Kurdi četrta največja nacija na Bližnjem vzhodu, ki pa je ostala brez države.