Tokrat v 18. vzporedniku predvsem o napenjanju mišic. Kako je v Rusiji odmevala prva tekma skupinskega dela Lige prvakov, ko sta remizirala favorizirani Spartak in Maribor? Kako razočarani so bili košarkarski privrženci, ker Rusija ni osvojila odličja na nedavnem EP v košarki? A športno napenjanje mišic ni nič v primerjavi z vojaškim: Rusija in Belorusija izvajata obsežne vojaške vaje s pomenljivim imenom Zahod. Rusi trdijo, da vadi 13 tisoč mož, v Natu ocenjujejo, da jih je skoraj 10 krat več. So vaje res krinka pred invazijo na Ukrajino?

Vlasta Jeseničnik iz Moskve poroča o napenjanju mišic: nogometnih, košarkarskih in vojaških

V Rusiji so športni privrženci in komentatorji zadovoljni z uspehom svoje košarkarske reprezentance. Čeprav niso dobili kolajne, so imeli svojega košarkarja Alekseja Šveda v najboljši peterki prvenstva. So pa dodelili velik poklon našim junakom.

Ruski športni časopis se je spraševal, kdaj bo njihova reprezentanca dorasla Sloveniji.

Nasprotno pa so bili bolj razočarani ruski nogometni navdušenci, saj je remi na tekmi med Spartakom in Mariborom manj od pričakovanj tamkajšnje nogometne srenje. Še bolj jih je zbodla izjava mariborskega športnega direktorja Zlatka Zahoviča, ki je dejal, da novembra v Moskvo prihajajo po zmago.

Športno napenjanje mišic pa ni nič v primerjavi z vojaškim: Rusija in Belorusija izvajata obsežne vojaške vaje s pomenljivim imenom Zahod. Rusi trdijo, da vadi 13 tisoč mož, v Natu ocenjujejo, da jih je skoraj 10-krat več. Ob tem so v Moskvi odkrili spomenik Mihailu Timofejeviču Kalašnikovu, izumitelju znamenitega orožja AK-47.

Kalašnikov se je pred smrtjo sicer pokesal, vendar njegov sedem metrov visok spomenik pri prebivalcih ruske prestolnice vseeno povzroča mešane občutke.

18. marca prihodnje leto bodo v Rusiji predsedniške volitve, Vladimir Putin pa še ni vložil kandidature. Vseeno se že vede kot eden od kandidatov, nekatere generacije pa niti ne poznajo drugih predsednikov.

Za večino Rusov je Putin porok za stabilnost države.

Miha Švalj