Zveri se poleti hladijo s krvnim sladoledom

Petra Hrovatin je ZOO pedagoginja, kar pomeni, da je učiteljica v Živalskem vrtu Ljubljana. Poučuje obiskovalce, ne živali

foto: Arhiv ZOO Ljubljana

Petra Hrovatin je ZOO pedagoginja, kar pomeni, da je učiteljica v Živalskem vrtu Ljubljana. Poučuje obiskovalce, ne živali. Uči nas naravovarstva, spoštovanja do živali, pomaga pri odpravljanju predsodkov, poskuša živali ljudem predstaviti realno.

Kako odgovarja nasprotnikom živalskih vrtov?

Ravno v tem času so živalski vrtovi zelo pomembni, saj lahko premostimo primanjkljaje, ki nastajajo v naravi. Živalski vrtovi, ki sestavljajo zvezo, lahko ohranijo določeno živalsko vrsto, ki je ogrožena. Sibirskega tigra so prav s pomočjo živalskih vrtov so na primer naselili na nekaterih predelih. Predvsem pa imajo živalski vrtovi najpomembnejšo vlogo pri izobraževanju obiskovalcev.

Kako živali v ljubljanskem živalskem vrtu preživljajo hudo vročino?

Pomagamo jim, saj imajo podobne težave kot ljudje. Tuširamo jih s hladnejšo vodo, dobijo več tekočine, sočno hrano, poležavajo v senci. Pripravljamo jim tudi sladolede, zveri se hladijo s krvnim sladoledom, opice dobijo zamrznjemo sadje, morski levi ribji sladoled … Tudi puščavske živali so v najhujši vročini najraje v senci.

Kdo daje živalim v ZOO imena?

Najbolj simpatično mi je zebrino ime Črtica. Včasih dajejo živalim imena oskrbniki, včasih obiskovalci, biologi, pokrovitelji …

Pa se odzivajo na svoja imena?

Običajno se odzovejo na oskrbnika. Najbolj učinkovit klic pa je hrana v rokah …

Služba v živalskem vrtu je verjetno nekaj posebnega …

Veliko otrok pravi, ko jih vprašam, kaj bodo, ko odrastejo, da bi bili radi oskrbniki v živalskem vrtu. Ja, lahko potrdim, da je v živalskem vrtu lepo delati. Delo je zelo raznoliko, saj tudi fotografiram, pripravljam dogodke … Vsi, ki delamo tu, smo multipraktiki.

Najljubša žival, živalska vrsta?

Moj maček in dve činčili. Pri vrstah pa so me najbolj fascinirale žuželke.

Strah pred živalmi je velikokrat znotraj votel …

Tudi zaradi strahu ogrožamo nekatere živali. Le z znanjem lahko ta strah presežemo, s tem naredimo veliko zase in za živali.