Več kot 70 odstotkov državnih cest pri nas je v katastrofalnem stanju. Še veliko slabše je na lokalnih cestah. In čeprav je za več kot 90 odstotkov prometnih nesreč kriv človek, bi z ustreznimi rešitvami cestne infrastrukture lahko za 30 odstotkov na leto zmanjšali število smrtnih žrtev. Kakšne investicije v državno cestno omrežje lahko pričakujemo v naslednjih letih in kako bolj varne bodo, je povedal Zvonko Zavasnik, vodja Sektorja za ceste pri Ministrstvu za infrastrukturo.

Država velikega vpliva na ureditev in zmanjšanje smrtnih žrtev na teh lokalnih cestah nima

Več kot 70 odstotkov državnih cest pri nas je v katastrofalnem stanju. Še veliko slabše je na lokalnih cestah. In čeprav je za več kot 90 odstotkov prometnih nesreč kriv človek, bi z ustreznimi rešitvami cestne infrastrukture lahko za 30 odstotkov na leto zmanjšali število smrtnih žrtev.

Kakšne naložbe v državno cestno omrežje lahko pričakujemo naslednja leta in kako bolj varne bodo, je povedal Zvonko Zavasnik, vodja Sektorja za ceste pri Ministrstvu za infrastrukturo: “Varne infrastrukture za največje kršitelje ni. Upam si trditi, da so slovenske avtoceste in hitre ceste v primerjavi z drugimi državami varne. Pomembno je, da prometno infrastrukturo čim bolj izboljšujemo, več kot je v enem obdobju propadeMetodologija je zasnovana tako da poudari mesta, ki so najbolj kritična, kjer je največ nesreč, oziroma kjer je sanacija nujno potrebna.”

“Državljani lahko na cestah vidijo več del, ki sicer povzročajo zastoje, a se je treba zavedati, da le z rednim vzdrževanjem lahko ohranjamo dobro infrastrukturo.”

V Sloveniji imate veliko različnih kategorij oziroma tipov cest. Imate veliko dobro vzdrževanih cest, še posebej na AC-odsekih, kar urejajo tudi evropske direktive. So pa vprašljive predvsem lokalne ceste. V te je treba vlagati več, saj zahtevajo največ smrtnih žrtev, tudi dovoljeno hitrost na teh cestah morate bolj smiselno uravnavati. Poleg visoke hitrosti imate slabše urejen promet na teh cestah, kjer se srečujejo vsi udeleženci, ki niso ustrezno zavarovani, redko vidimo ustrezne varnostne ovire. Naložbe bi morali povečati,” pravi Ferry Smith, predsednik EuroRAP in predstavnik nizozemske avto-moto organizacije Royal Dutch touring club.

“Žal tudi položaj v Sloveniji ni dober, saj je smrtnost na cestah nad povprečjem EU. Čeprav vidimo napredek zadnjih 15 let, je napredek prepočasen. Ugotavljamo, da se je stanje v zadnjih dveh letih zelo poslabšalo. V tem letu smo videli sedemodstotno  povečanje smrti na cestah. Slovenija mora v primerjavi z drugimi državami v EU kljub tej nagradi še vedno veliko narediti. Žal je nazadovala.” – Antonio Avenoso, izvršni direktor Evropskega sveta za varnost prometa 

Simona Habič