Ali oblast ne zaupa javnosti? Tudi letos je v javni razpravi kar nekaj pomembnih predpisov, ki med počitnicami ne bodo deležni take pozornosti, kot bi je bili v aktivnejših mesecih. Tudi na vprašanje, ali bi morala biti javnost bolj vključena v nastajanje predpisov, bosta v naslednjih minutah v Vročem mikrofonu odgovorila izredna profesorica s katedre za analizo politik in javno upravo ljubljanske fakultete za družbene vede doktorica Irena Bačlija Brajnik in direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij CNVOS Goran Forbici.

Ali oblast ne zaupa javnosti? Bi morali biti državljani bolj vključeni v nastajanje predpisov?

Tudi letos je v javni razpravi kar nekaj pomembnih predpisov, ki med počitnicami ne bodo deležni take pozornosti, kot bi je bili v aktivnejših mesecih. Med njimi so predlogi zakona o demografskem skladu, zakon o varstvu okolja, zakon o dohodnini.

Sicer je je vlada v tem mandatu že več kot 800 krat kršila vsaj 30 dnevni rok za javno razpravo. Predlogi pogosto tudi ne vsebujejo ustreznih strokovnih podlag.

Ali oblast ne zaupa javnosti? Ali bi morala biti javnost bolj vključena v nastajanje predpisov? V studio smo povabili izredno profesorico s katedre za analizo politik in javno upravo ljubljanske fakultete za družbene vede doktorico Ireno Bačlija Brajnik in direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij CNVOS Gorana Forbicia: “Vlada še vedno v 60 odstotkih ne izvide javne razprave kot bi jo morala, ali pa ta traja manj kot 30 dni.”

Gorazd Rečnik