Čeprav letošnja statistika prometnih nesreč in žrtev za zdaj kaže nekoliko boljše stanje kot lani, je to seveda še daleč od želja prometnih strokovnjakov. V tem prometnem trikotniku, ki ga sestavljajo cesta, vozilo in človek se zdi človek tisti, ki je daleč največkrat kriv za nesrečo in je torej predvsem pri njem iskati rezerve pri varnosti na naših cestah.Tokrat nismo govorili o infrastrukturi, o cestah, ki so sicer pri nas v slabem stanju. Tudi ne o avtomobilih, ki so kljub nekaterim izjemam, vedno bolj varni in pripomorejo k zmanjševanju posledic prometnih nesreč. V glavni vlogi analize prometa je tokrat nastopal voznik, udeleženec, ki je po mednarodnih raziskavah kriv za 90 % vseh neugodnosti, ki se zgodijo na cestah.

Nesreč je preveč, žrtev je preveč, ob tem pa nam teh številk ne uspe še naprej zmanjševati

Čeprav letošnja statistika prometnih nesreč in žrtev za zdaj kaže nekoliko boljše stanje kot lani, je to seveda še daleč od želja prometnih strokovnjakov. V tem prometnem trikotniku, ki ga sestavljajo cesta, vozilo in človek, se zdi človek tisti, ki je daleč največkrat kriv za nesrečo in je torej predvsem pri njem treba iskati rezerve za varnost na naših cestah.

“15 odstotkov vseh voznikov naj bi bilo drogiranih (alkohol, druge prepovedane snovi), 30 odstotkov je utrujenih, skupaj je približno 90 odstotkov nezbranih. Ostane torej 10 odstotkov voznikov, ki se osredotočajo na vožnjo.” – statistike severnih držav o vedenju voznikov

Tokrat nismo govorili o infrastrukturi, o cestah, ki so sicer pri nas v slabem stanju. Tudi ne o avtomobilih, ki so kljub nekaterim izjemam, vse bolj varni in pripomorejo k zmanjševanju posledic prometnih nesreč. V glavni vlogi analize prometa je tokrat nastopal voznik, udeleženec, ki je po mednarodnih raziskavah kriv za 90 odstotkov vseh neugodnosti, ki se zgodijo na cestah.

“Prometne varnosti in vizije ne bo, dokler ne bomo vsi udeleženci v prometu ravnali varno in odgovorno, zaradi sebe in drugih, ne zato, ker nas tako nagovarja agencija ali policija. Ko bomo spremenili miselnost, ko se bomo zavedli svoje odgovornosti, takrat lahko pričakujemo, da se bomo približali viziji nič.” – Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa

 

Andrej Brglez pravi, da si ne zaslužimo biti nenadzorovani, nekontrolirani, ker smo med vožnjo neodgovorni: “Vedno sem verjel v ljudi, zdaj pa ne verjamem več, da znamo biti med vožnjo odgovorni sami po sebi. Verjamem pa, da se bomo spremenili, ko bomo vedeli, da smo za to lahko kaznovani, da je nad nami ves čas nekdo, ki nas nadzira.”

Janez Martinčič