Na turističnih letakih, ki vabijo v naše doline in planine, se vse pogosteje znajdejo tudi gorski kolesarji. Ob tem se poraja vprašanje, kaj jim ob zavirajočih predpisih in zgolj nekaj metrih dovoljenih poti sploh lahko ponudimo? "Capljamo za tujino. Imamo mnogo potenciala, a čaka nas veliko dela, da se ta potencial razvije," pravi Anže Bizjak, nekdanji tekmovalec v krosu.  Na Krvavcu smo preverjali, kako uspešno je Slovenija skočila na vlak zelenega in trajnostnega turizma, ki se veže na vzpenjajoči trend gorskega kolesarstva.

Na Krvavcu smo preverjali, kaj lahko gorskim kolesarjem ob zavirajočih predpisih in samo nekaj metrih dovoljenih poti sploh lahko ponudimo

Na turističnih letakih, ki vabijo v naše doline in planine, se vse pogosteje znajdejo tudi gorski kolesarji. Ob tem se poraja vprašanje, kaj jim ob zavirajočih predpisih in samo nekaj metrih dovoljenih poti sploh lahko ponudimo? “Capljamo za tujino. Imamo veliko potenciala, a čaka nas veliko dela, da se ta potencial razvije,” pravi Anže Bizjak, nekdanji tekmovalec v krosu. Na Krvavcu smo preverjali, kako uspešno je Slovenija skočila na vlak zelenega in trajnostnega turizma, ki se veže na vzpenjajoče smernice gorskega kolesarstva.

“Skoraj nikjer ne moreš zakonito kolesariti. Mi smo največji prekrškarji, globe so tudi v višini 400 evrov.” – ponudnik gorskokolesarskih tur

Renata Martinčič, Direktorat za turizem: “Glede gorskega kolesarjenja naš čaka naporna pot. V mislih imam usklajevanje zakonodaje, ki ni najbolj prijazna za gorsko kolesarjenje. Zadev ne bomo urejali s kazenskimi sankcijami, ampak drugače.” 

Anže Bizjak: “Občine morajo določiti območja, na katerih bodo lahko izvajali gorskokolesarske ture. Problem bo pridobiti soglasje lastnikov parcel.”

Anketirani gorski kolesar pravi, da je Slovenija gorskokolesarski raj. “Na Gorenjskem smo z lastniki in upravljavci poti dogovorjeni. Pravila igre spoštujemo.”

Pričakovali bi jo, ko bo na Krvavcu zima. A alpska smučarka Maruša Ferk je tam tudi danes.

“Kolesarjenje je podobno smučanju. Veliko delam za ravnotežje.”

Gašper Andrinek, Miha Šalehar