Dijaki celo med počitnicami “prosijo” za literaturo

Pogovor z Markom Jeranom s Kemijskega inštituta, mentorjem na Dunaju nagrajenih dijakov Filipa Geča in Aljaža Kavčiča

Dijaka Filip Geč in Aljaž Kavčič z mentorjem Markom Jeranom.
foto: Kemijski inštitut

Maturanta  Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana Filip Geč in Aljaž Kavčič sta med zmagovalci mednarodnega tekmovanje SciChallegne. V tekmovalni del je bilo vključenih 438 raziskovalnih projektov, Filip in Aljaž pa sta prepričala z raziskovalno nalogo “Sinteza flourescenčno aktivnih barvil s flouresceinskim skeletom in njihova aktivnost.”  

Vse učinkovine so pripravili v laboratoriju na Kemijskem inštitutu in jih testirali za nadaljnje aplikacije. Tovrstne strukture odpirajo možnosti za medicinske aplikacije. Predvsem za detekcijo agregatov pri nevrodegenerativnih obolenjih, kot tudi označevanje  tumorjev v medicini. Mlada ekipa za to želi še nadgraditi izsledke iz nagrajene raziskovalne naloge.

Filip in Aljaža pa nista edina dijaka, ki ju že kot najstnika zanima resno raziskovalno delo. Mentor Marko Jeran s Kemijskega inštituta pripoveduje, da tudi na vrhuncu počitnic sodeluje s številnimi dijaki, ki se zanimajo za raziskovalne teme in literaturo.

“Takoj vidim, ko nekdo postane nestrpen in ga nekaj zanima. Mlade skušam navdušiti za raziskovanje na poljuden način. Zanimivo, tudi sredi poletja mi mnogi dijaki s počitnic pišejo, da naj jim pošljem strokovno literaturo, diplomske naloge, članke … Slišimo se skoraj vsak dan, o raziskovalnih nalogah debatiramo tudi na družabnih omrežjih.”